Metrorex plăteşte 40 milioane către Alstom prin împrumut de la Trezorerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metrorex primeşte, prin Ordonanţă de Urgenţă, 165 milioane lei (aproximativ 40 milioane euro) de la Trezorerie pentru a plăti datoria din anii 2009 şi 2010 către compania franceză Alstom, care asigură mentenanţa la metrou.

Suma este acordată cu titlu de împrumut pe cinci ani, iar Metrorex va începe returnarea banilor după primii doi ani. Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, împrumutul este necesar pentru că circulaţia metroului ţine de siguranţa socială, interes public şi protecţie civilă.

În anii 2007 şi 2008, chiar dacă au fost achitate integral serviciile de mentenanţă prestate şi recepţionate, datorită faptului că sumele necesare nu au fost alocate de la bugetul de stat, s-au înregistrat întârzieri în efectuarea plăţilor.

Acest fapt a dus la acumularea de penalităţi de întârziere, pentru care Alstom Transport a emis facturi pe care le-a înaintat către Metrorex.

Din cauza faptului că Metrorex nu a acceptat înregistrarea sumelor rezultate ca şi penalităţi de întârziere, S.C. Alstom Transport S.A. a formulat acţiune în instanţă împotriva Metrorex pentru recuperarea sumelor datorate, se mai menţionează în nota de fundamentare.

Contractul de mentenanţă a fost încheiat în 2003, pe 15 ani, suma estimată pentru servicii fiind  de aproximativ 240 milioane de euro (în jur de 16 milioane de euro pe an).

În timp, suma a crescut tot mai mult printr-o serie de acte adiţionale, astfel că Metrorex plăteşte, în prezent, peste 45 de milioane de euro pe an pentru întreţinerea trenurilor.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite