Bucureşti: Continuă protestele angajaţilor Metrorex

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 200 de angajaţi de la metrou protestează, în momentul transmiterii acestei ştiri, la Guvern, pentru a patra zi consecutiv, cerând demararea negocierilor pentru un nou contract colectiv de muncă, deoarece acesta a expirat la 1 noiembrie, şi majorări salariale de 20%.

Oamenii au venit la protest cu fluiere, trompete şi au adus pancarte pe care scrie "Domnul Pogea, eşti în vervă, ai nevoie de o grevă?", "La metrou de-or fi avarii, blestemaţi interimarii", "Cinstea noastră şi mândria, FMI-ul şi hoţia".

Salariaţii de la metrou au fost joi dimineaţă timp de două ore, între 4.00 şi 6.00, în grevă de avertisment.

Guvernul a adoptat miercuri bugetul pe anul 2009 al Metrorex, ce include majorarea salarială de 23% aplicabilă de la finele anului trecut, dar care prevede totodată anularea cheltuielilor cu tichetele de vacanţă şi tichetele cadou.

Liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou Ion Rădoi a declarat miercuri pentru NewsIn că aprobarea bugetului Metrorex pentru 2009 nu va opri greva generală de la metrou, care ar putea avea loc începând din 17 noiembrie, sindicaliştii solicitând negocierea contractului colectiv de muncă, cu o creştere de 20% a salariului, pentru 2010.

"Nu este aşa de importat că au aprobat bugetul, pentru că oricum trebuia semnat, noi vom continua protestele şi aşteptăm să fim chemaţi la negocieri pentru a semna contractul colectiv de muncă pentru 2010, dar nu o vom face decât cu o majorare a salariului de până la 20%", a spus Rădoi. La sfârşitul lunii octombrie, USLM declara că angajaţii doresc o majorare salarială de până la 26%.

  • Radu Berceanu a declarat că nu poate discuta cu sindicaliştii referitor la mărirea salariului


Ministrul interimar al transporturilor şi infrastructurii, Radu Berceanu, a declarat miercuri că nu are cum să discute cu sindicaliştii despre "măriri de salarii de 26%". "Dumnealor vor ca în fiecare an să aibă măriri de salarii, probabil consideră că stau foarte mult acolo şi nu pot să vadă şi realitatea de afară, pentru că au avut 23% mărire în 2008. Dacă ar mai primi şi cei 26% pe care-i cer acum faţă de 2008, ar avea cu 50% salariile mai mari. Cred că sunt într-o altă realitate decât realitatea noastră, a celorlalţi", a spus Berceanu.

"Noi suntem în negociere cu sindicatele, dar având în vedere că Metrorex este monitorizată, acest lucru implică faptul ca bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2010 să fie aprobat de Guvern. Procesul de negociere continuă şi se va lua în calcul o majoarare de salariu în măsura în care bugetul pe 2010 va fi stabilit de către guvern", a declarat pentru NewsIn Ghorghe Udrişte.

  • Ultima majorare salarială a angajaţilor Metrorex a fost în noiembrie 2008


Potrivit USLM, productivitatea muncii la metrou a crescut în 2009 cu circa 30% faţă de 2008. "S-au dat în folosinţă patru noi staţii, fără să fie nevoie să fie angajaţi alţi oameni. În aceste staţii se lucrează la casierie, rame de metrou, partea tehnică, etc., ceea ce denotă că există o creştere a productivităţii muncii cu circa 30% în 2009 faţă de 2008, fără niciun fel de cost suplimentar din partea Metrorex. În 2009, numărul călătorilor s-a dublat, de la 300.000 pe zi în 2008, la 650.000 pe zi anul acesta", a spus Rădoi.

Ultima majorarea salarială a angajaţilor Metrorex a fost de 23%, în noiembrie 2008. Rădoi a precizat că salariul mediu al unui angajat de la Metrorex se încadrează în medie la 1.500-1.600 lei.

Circa 200 de angajaţi Metrorex au protestat marţi, miercuri şi joi în faţa sediului Guvernului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite