Bucureşti: Meşterii cizmari, din nou pe val

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu venirea sezonului rece, pantofarii sunt solicitaţi de clienţii care preferă să-şi repare încălţămintea decât să-şi cumpere una nouă.

În Bucureşti, pe timp de criză, micii întreprinzători particulari din atelierele de cizmărie nu duc lipsă de clienţi, atât în centru cât şi în cartierele mărginaşe.

Nea Anghel, meşterul cizmar din Piaţa Drumul Taberei, repară încălţări din 1964. Are clienţi fideli şi de o lună de zile nu mai face faţă cererilor. Zilnic, se strâng câte 40 de perechi de ghete, cizme şi pantofi în atelierul lui Stancu Anghel, în vârstă de 56 de ani. „Trebuia să veniţi acum o lună să vedeţi că nu aveam muşterii. Acum, nu am timp să respir. A scos lumea încălţămintea de iarnă din cutii şi preferă să-şi repare ghetele decât să cumpere altele“, spune grăbit nea Anghel.

„Eu îl cunosc de când s-a deschis atelierul. La început era spaţiu mare aici, acum l-a strâns de tot, a rămas o gheretă“, se plânge Stelică, un client fidel care a adus la reparat o sacoşă cu cizme. „Mai repară omul, că pentru un flec nu aruncăm pantofii“, adaugă el.

PORTRET: Francisc Struţa, vechi pantofar

PERSONAJ: Pune pingele de 25 de ani

Ofuri de cizmar


În centru Capitalei, pe Bulevardul Ştirbei Vodă nr. 92, meşterul Nae ţine de aproape 20 de ani un atelier de reparaţii de încălţăminte. La viaţa lui a lucrat ca proiectant, dar şi ca şef în cadrul UCECOM, la serviciul contractări. „Lumea este tot mai săracă şi nu mai poate să plătească 30-40 de lei pentru nişte pingele la pantofi, când cu preţul ăsta se pot cumpăra unii noi” spune meşterul.

Alte două cizmării se găsesc în zona Pieţii Matache, pe strada Cameliei nr. 24, unde doi meşteri trudesc aplecaţi asupra calapoadelor.

Nea Vasile nu mai pridideşte cu lucru şi n-are chef de vorbă, supărat, mai ales, pe „turcismele” şi „chinezismele” care îi omoară afacerea.

Vecinul lui, nea Mitică, este un om liniştit şi harnic. Pentru că a depăşit vârsta de 70 de ani, ar fi vrut să fie scutit de impozit. „Puteam să fac şi pantofi la comandă, dar plăteam în jur de 3.000 de lei impozit. Aşa mă rezum la reparaţii, pentru că impozitul este de doar 420 de lei pe an”, a conchis cizmarul.

Tarife de urgenţă

Flecuri– 25 de lei
Întărit toc – 10 lei
Reparaţii încălţăminte – 50 de lei
Pingelit – 30 de lei
Înlocuit flecuri – 20 de lei
Înlocuit branţuri – 15 lei
Lipit talpă – 10 lei

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite