Meseriile pe cale de dispariţie, soluţia la şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile din Capitală au reluat dinamica angajărilor de dinainte de criză. Rata şomajului în Bucureşti este la jumătate faţă de media naţională. Cele mai căutate joburi sunt cele de strungar, prelucrător prin aşchiere şi web designer.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) piaţa locurilor de muncă  din Capitală a început să se revigoreze după doi ani de criză economică, timp în care angajările au fost îngheţate. Aici, rata şomajului a ajuns la jumătate faţă de media naţională, de 2%, faţă de 1,8% cât era în 2008. Teoretic, statisticile prezentate de ANOFM arată că piaţa locurilor de muncă şi-a revenit şi arată mai bine decât în ultimii doi ani de recesiune, drept dovadă că ofertele pentru şomeri curg indiferent de studii şi pregătire.

„2011 a fost un an atipic , în care lumea nu a mai stat iar firmele au sfidat criza.  Nu este surprinzătoare cererea mare de locuri de muncă pentru cei fără studii superioare. Se caută foarte mulţi strungari şi prelucrători prin aşchiere deoarece nu s-a mai format, de ani de zile, nicio generaţie de specialişti în acest domeniu. În comparaţie cu 2009-2010, consideraţi ani de criză, anul acesta este mult mai ofertant din partea angajatorilor ”, a explicat Raluca Anghel, PR manager al companiei de resurse umane  Succes HR TGM.

De partea cealaltă, specialiştii în economie nu văd aceste oferte ca pe o redresare a economiei, ci doar o măsură luată de companii pe termen scurt. „„Poate fi o redresare de sezon, altfel nu-mi explic pe ce se bazează această creştere de oferte de muncă prezentată pe piaţă. Economia noastră, cât şi cea occidentală, o duce din ce în ce mai rău. Eu nu cred că există o îmbunătăţire pe piaţă de muncă”, a explicat economistul Ilie Şerbănescu. 

Frezor pentru 1.000 de euro

Potrivit specialiştilor, bucureştenii care îşi caută acum un loc de muncă au toate şansele să-şi găsească un job dacă se orientează către patru din următoarele sectoarele de activitate:  IT, turism, mass-media şi construcţii. 

Salariile cele mai mari le oferă companiile de IT. Astfel, dacă aveţi o bază de cunoştinţe despre calculatoare, puteţi aplica pentru una dintre ofertele făcute de Microsoft, HP sau Adobe, care oferă salarii începând de la 1.000 de euro. Aceste companii au scos la bătaie zeci de posturi pe poziţia de web designer,  programator de jocuri, modelator 3D sau multimedia executiv.  Noutatea în acest an sunt solicitările pentru meseriile uitate în atelierele şcolilor profesionale, precum cea de prelucrător prin aşchiere sau frezor. Mai multe întreprinderi cu sediul în Bragadiru şi Popeşti Leordeni oferă pachete salariale atractive pentru cei care mânuiesc bine strungul.  Pentru că sunt pe cale de dispariţie, aceste meserii au ajuns să se „exporte” şi în Marea Britanie şi Maroc, unde sunt plătite cu peste 1.500 de euro. 

În ciuda faptului că mass-media a fost puternic zguduită de criză, iar ziarele şi televiziunile care au rămas pe piaţă se pot număra pe degete, anul acesta a fost şi va fi ofertant pentru cei care vor să facă carieră în jurnalism. „ Doar Digi TV urmează să angajeze în perioada următoare peste 100 de oameni, dar, în general, televiziunile care se află în căutare de specialişti oferă pachete salariale de până la 3.000 de euro în acest moment, cu psobilitatea de mărire după primele 6 luni de probă”, a declarat Mirela Ardeleanu, HR manager al companiei Succes HR TGM.

Nu purtaţi sandale la interviu!

Salarii bune şi oferte multe există şi în domeniul turismului, respectiv în restaurante şi hoteluri de lux. Cei cu ani buni de exeperienţî în spate pot câştiga lejer 3.000 de euro pe lună. Însă şi pentru necalificaţi există oferte tentante. De exemplu, o cameristă fără experienţă poate câştiga 1.500 de lei pe lună.

Specialiştii în resurse umane susţin că angajatorii sunt foarte pretenţioşi în această perioadă, şi, pe lângă competenţe, pun foarte mult accent şi pe atitudinea şi prezenţa candidatului atunci când se prezintă la un interviu. Astfel, aceştia recomandă, în primul rând, CV-ul să fie structurat în format Europass,  vestimentaţia să nu fie prea colorată, însă nici „all black”, încălţămintea să fie acoperită şi mirosul de parfum foarte discret. Mai mult, pentru o impresie bună, este recomandat ca CV-ul să conţină o fotografie în care candidatul zâmbeşte.

Oferta de joburi din Bucureşti


CALIFICARE     
                 SALARIU
                                    MIN                 MAX
web designer          1.000 de euro 3.500 de euro
programator jocuri 1.000 de euro    3.500 de euro

inginer emisie TV    1.000 de euro    3.000 de euro
manager studio    1.000 de euro    3.000 de euro
bucătar hotel de 5 stele – 3.000 de euro    5.000 de euro
cameristă        350 de euro    400 de euro   
prelucrător prin aşchiere 350 de euro    600 de euro
 strungar        350 de euro                          600 de euro   



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite