Meniu boieresc la preţ studenţesc: vezi ce ponturi de gătit au dat patru mari bucătari, în Campusul Grozăveşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii din Campusul Grozăveşti au învăţat, ieri, de la bucătari profesionişti, să gătească tot felul de bunătăţi pe care le găseşti doar la restaurant la preţuri de meniu la fast-food

Nimeni n-ar fi crezut că reşou sau cuptorul cu microunde din cămin pot crea delicatese demne de restaurantele sofisticate. Patru bucătari aleşi pe sprânceană fac pariu că meniul de student nu trebuie să fie format doar din pizza sau cartofi prăjiţi şi asta la preţuri accesibile. Mille-feuille cu vinete şi prune, trufe de brânză, salată cu morcovi sau cu carne de vită sunt doar câteva dintre reţetele pe care orice căminist le poate încerca fără să arunce toată bursa pe un coş de cumpărături.

Reţete sofisticate la preţ de fast-food
Costel Dumitru, Octavian Şuşală, Krishna Bohat şi Patrick Pettenuzzo s-au aliniat la masa de gătit amenajată în Filos Pub din Grozăveşti. Daniel Dobre, unul dintre organizatori, stă în faţa restaurantului şi îi pescuieşte pe studenţii întorşi hămesiţi de la cursuri. Aranjând o pastă din legume peste bucăţile de foietaj, Krishna Bohat îşi face şi reclamă la preparat. „Aţi mâncat vreodată vinete cu prune? Asta e partea mai grea, în general românii nu prea sunt dispuşi să încerce lucruri noi. Aceasta e o reţetă uşoară, bagi la cuptor şi în cinci minute e gata", explică maestrul bucătar, în timp ce din ce în ce mai mulţi ochi pofticioşi savurează din priviri preparatul. „Eu am venit că mor de foame", se deconspiră Nina de la început.

Ca să nu mai prelungească chinul, Krishna îi aduce pe tineri aproape şi le prezintă următorul preparat. „Produse româneşti, dar făcute mai sofisticat: telemea, brânză de burduf, puţină smântână, mărar şi un gust de usturoi şi apoi se face pastă, se modelează nişte biluţe şi dacă le mănânci pe băţ sunt lollipops, dacă le laşi aşa, se numesc trufe de brânză", explică acesta şi îi ademeneşte cu un platou frumos ornat. Nu e nevoie de mult timp ca biluţele să dispară ca la un număr de magie.

Pachetul de acasă rămâne baza
„În cămin nu am unde să gătesc, dar primesc pachet de acasă săptămânal. Acasă mai gătesc, paste în general, sunt preferatele mele. La KFC sau McDonald's nu merg niciodată, că nu-mi place", spune Andreea Georgescu, studentă în anul al II-a la Geologie. Şi apoi se înfruptă dintr-o pizza mare şi foarte arătoasă. „Nu există legumă mai gustoasă decât carnea", exclamă fata când bucătarii îi îmbie şi la produsele vegetariene.

Nu i-a luat mai mult de 15 minute bucătarului Ion Şuşală să facă nişte sandvişuri cu ton delicioase. „Vă faceţi maioneză acasă sau cumpăraţi. Cea făcută în casă e mai sănătoasă şi mai ieftină. Ia uitaţi ce fac eu cu doar 10 lei", le explică acesta. Dintr-o conservă de ton, puţină maioneză, unt şi pâine un student poate obţine gustarea perfectă. Studenţii care s-au adunat tot mai mulţi, după miros, nu mai au timp să complimenteze mâncarea, ci se aliniază şi pescuiesc cu scobitoarea de delicatese. Cel puţin azi nu au mai fost nevoiţi să treacă pe la fast-food.

„Săptămâna gustului" declară război mâncării nesănătoase
Unu din trei copii români suferă de obezitate, arată statisticile. Cifra pare să nu mai sperie pe nimeni, atâta vreme cât fast-foodurile sunt pline ochi cu copii scăpaţi în pauze de la şcoală, iar ieşitul „la un suc" este departe de a fi înlocuit cu ieşitul „la o apă".

Tocmai pentru a-i învăţa pe copii şi tineri ce să mănânce şi că până şi broccoli sau morcovul pot fi delicioşi, zece bucătari s-au adunat pentru al doilea an consecutiv să declare război fast-foodului. Mii de elevi şi studenţi bucureşteni au învăţat în ultimele două săptămâni cum să gătească, dar mai ales, ce să mănânce ca să se menţină sănătoşi, în cadrul evenimentului „Săptămâna gustului".

Eveniment preluat din Franţa
Cu o tradiţie de 22 de ani în Franţa, evenimentul îşi propune să educe gustul şi mai ales să-i încurajeze pe tineri să-şi aleagă o meserie în domeniul gastronomiei. 40 de şcoli din Capitală, 50 de restaurante şi zece bucătari profesionişti au făcut demonstraţii în faţa tinerilor. „De obicei nu prea ai vreun contact cu bucătarul care găteşte la restaurant, nu prea iese din bucătărie. Evenimentul are şi acest scop, de a aduce clientul şi bucătarul faţă în faţă", explică şi Patrick Pettenuzzo.

„Azi dimineaţă am avut trei bucătari la 250 de copii. A fost foarte frumos, iar copiii pot fi foarte gălăgioşi. Avem şcoli care s-au înscris mai târziu, dar nu pot să le las şi vom continua întâlnirile şi săptămâna viitoare", explică Daniel Dobre.

Înnebuniţi să afle ce mănâncă, de unde vine fiecare ingredient, copiii s-au îngrămădit pe lângă maeştrii culinari ca un furnicar. „Copiii sunt foarte entuziaşti. Vor să înveţe feluri noi de mâncare, din ce ţară provin anumite reţete. Am aflat de la ei că sunt şi părinţi care gătesc sănătos, dar stilul de viaţă îi face pe mulţi să aleagă calea uşoară şi nesănătoasă", explică şi Octavian Şuşală.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite