Megaproiectul Esplanada, blocat în exproprieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul imobiliar ce urma să se realizeze încă de anul trecut în zona Pasajului Mărăşeşti a fost abandonat pentru că autorităţile nu au mai avut bani pentru a-i expropria pe proprietarii terenurilor din zonă.

Esplanada urma să fie cel mai ambiţios proiect imobiliar din Europa Centrală şi de Est. Acum, primarul Oprescu vrea să-l înlocuiască cu un parc, însă terenul este tot o groapă de gunoi.

Între Bulevardul Unirii, strada Nerva Traian, Bulevardul Octavian Goga şi Bulevardul Mircea Vodă sunt peste 100.000 de metri pătraţi de teren viran folositor doar maidanezilor care îşi duc veacul prin zonă.

Pe acest amplasament urma să se construiască, înainte de Revoluţie, Centrul de Creaţie şi Cultură „Cântarea României”, investiţie abandonată după 1990.
În anul 2004, printr-o hotărâre de Guvern, s-a aprobat dezvoltarea proiectului Esplanada, o investiţie estimată la peste un miliard de euro, ce avea să transforme spaţiul într-un „mini-oraş” cu centre comerciale, parcări subterane, hoteluri, centru cultural, complex rezidenţial şi spaţii de birouri.
Macheta expusă la „Bucharest Estate 2005” a luat ochii vizitatorilor, mai ales prin cele două turnuri, unul de 70 de etaje, altul de 50.
Spaţiul aparţinea Ministerului Transporturilor şi urma să fie pus la dispoziţia investitorului, societatea ungară Trigranit. Primăria Capitalei a fost cooptată ca partener în proiect, urmând a achiziţiona, prin negociere terenurile care aveau titluri de proprietate.

Parc sau mini oraş

De anul trecut, proiectul a fost abandonat. „Ştiu că la un moment dat Oprescu voia să facă acolo parc cu căprioare”, ne-a declarat fostul viceprimar Răzvan Murgeanu, cel care s-a ocupat o vreme de proiect.

Aceeaşi informaţie legată de transformarea terenului în parc o au şi reprezentanţii Trigranit, dar spun că acest lucru este imposibil, atâta vreme cât ei au un parteneriat pe teren. „Deocamdată proiectul este în stand-by, pentru că mai era nevoie de o semnătură din partea Ministerului de Finanţe. În plus, doar o treime din teren este curat, adică fără notificări de retrocedare. Mi se pare o prostie să investeşti atâţia bani în retrocedări pentru a transforma terenul într-un parc care nu aduce niciun venit”, ne-a declarat Vlad Vâlcea, reprezentantul societăţii Trigranit. 

Lipsa finanţelor este şi motivul invocat de viceprimarul Capitalei Mircea Raicu. „Proiectul nu a fost inclus în buget pentru că nu avem bani. Din păcate nici anul viitor nu văd vreo posibilitate pentru a-l dezvolta”, a declarat Raicu. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite