Medicul Ioan Lascăr face reconstrucţie de vieţi cu bisturiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai cunoscuţi chirurgi plasticieni din Europa de Est, a făcut 40.000 de mii de operaţii, printre care cea a omului-pasăre sau a braşovencei Lucica Bunghez, ce avea o tumoră-gigant, de 70 de kilograme.

Ioan Lascăr este capul de afiş al chirurgiei plastice şi recuperatorii din țară, singurul care a operat cazuri grave de tumori, a reconstruit mâinile, picioarele şi feţele pacienţilor care au suferit traumatisme grave şi a introdus în premieră în România tehnici chirurgicale specifice transsexualităţii, cu realizarea transferului atât de la polul masculin cât şi feminin la polul opus al sexualităţii umane.

A operat-o femeia cu tumoră de 70 de kg

Cariera prof. dr. Ioan Lascăr impresionează nu numai prin cifre, aproape 40.000 de intervenţii chirurgicale, ci mai ales prin dificultatea cazurilor care au ajuns pe masa sa de operaţie.

„Cele mai grele cazuri au fost şi cele mai mediatizate. Este vorba despre omul-pasăre şi femeia cu tumora de 70 de kilograme. Ambii pacienţi au fost operaţi de mine şi sunt fericit de rezultate“, ne-a spus prof. dr. Lascăr.

Omul-pasăre este un bărbat din Galaţi, pe nume Ion Toader, caruia îi crescuseră pe mâini nişte negi gigant astfel că membrle sale arătau ca nişte aripi.

Niciun medic din ţară sau din străinătate nu s-a încumetat să-l opereze, pentru medicul Lascăr însă acest caz a fost o provocare. Bărbatul a reuşit, după o serie de intervenţii complicate, să se folosească de mâinile sale, să mănânce şi să se îmbrace.

O altă pacientă, Lucica Bunghez din Braşov, a fost operată în urmă cu câţiva ani de cunoscutul medic. Femeii îi crescuse de jur împrejurul corpului o tumoare de 72 de kilograme care-i punea în pericol viaţa. Lucica are o viaţă normală acum.

Ambele cazuri au făcut subiectul unor reportaje ale postului „Discovery Channel“, iar renumele profesorului Ioan Lascăr a ajuns peste ocean.

Singurul care face operaţii de schimbare de sex

A fost deschizător de drumuri în chirurgia transexualităţii, un subiect până nu demult tabu în România. După părerea sa, trassexualitatea este singura boală psihică ce poate fi vindecată chirurgical.

O zi din viaţa chirurgului Ioan Lascăr începe devreme, cu operaţii sau consultaţii la Spitalul Floreasca, acolo unde este şeful Clinicii de Chirurgie Plastică, şi continuă, de multe ori până noaptea târziu la clinica sa de chirurgie plastică şi estetică.

Dacă în spital se ocupă de cazuri speciale, cum ar fi pacienţi cu arsuri grave, cu tumori şi cu traumatisme dificile, la clinica sa face şi operaţii de înfrumuseţare sau de schimbare de sex. În acest ritm, are agenda plină până la începutul anului viitor şi mai poate face loc doar pentru cazuri foarte grave, care nu pot fi amânate.

Recunoaşte că munceşte chiar şi 14 ore pe zi, pentru că, spune el, nu poate refuza niciun pacient. „Am operat pacienţi din toate categoriile sociale, de la oameni ai străzii până la foşti regi, preşedinţi, prim-miniştri, miniştri. Toţi sunt la fel de importanţi“.

Întrebări şi răspunsuri:

-Cum vă selectaţi pacienţii, mai ales cazurile de transsexualitate?
-Nu operez pe oricine. Ca să fac o astfel de operaţie trebuie ca pacientul să treacă printr-o mulţime de filtre, evaluări psihiatrice în special, pentru a fi sigur atât eu cât şi pacientul, că operaţia este necesară pentru a duce o viaţă normală.

Ce-i place:
„Ascult muzică, chiar şi în sala de operaţie, în special Mozart, Vivaldi, Bach, Beethoven. Sunt dominat de muzica clasică. Îmi mai place şi vânătoarea, mă scapă de stres chiar dacă nu vânez nimic“, spune el.

Ce nu-i place:
„Nu-mi place că nu am destul timp, nu ajung să fac tot ce mi-am propus. Mi-aş dori să stau mai mult cu familia dar parcă nu pot să-mi las pacienţii“, explică profesorul.

Profil:

Născut. 25 decembrie 1947, Comăneşti, judeţul Bacău

Studii. Absolvent al Facultăţii de Medicină Generală Bucureşti 1971; rezident Chirurgie Plastică 1976; medic specialist Chirurgie Plastică 1979; doctor în medicină.

Ocupaţie. Şef Clinică Chirurgie Plastică - Microchirurgie reconstructivă - Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Profesor universitar Chirurgie Plastică, Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti; Preşedintele Asociaţiei Chirurgilor Plastici din România, Preşedintele Comisiei de Chirurgie Plastica-Microchirurgie Reconstructivă a Ministerului Sănătăţii.

Familie. Căsătorit cu Lascar Maria, medic primar ginecolog împreună cu care are un, fiu Lascar Bogdan, artist plastic.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite