Masa la cantina socială, o adevărată odisee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de cerinţe care-mai-de-care mai trăsnite. Odiseea celui flămând începe în momentul în care funcţionarul de la ghişeu vrea să îi întocmească dosar. Prima dată este necesară o copie după

de cerinţe care-mai-de-care mai trăsnite. Odiseea celui flămând începe în momentul în care funcţionarul de la ghişeu vrea să îi întocmească dosar. Prima dată este necesară o copie după buletin, asta dacă solicitantul are peste 14 ani. Apoi, cel care nu are ce duce la gură se ocupă cu xeroxatul certificatelor de naştere. Atât al lui cât şi al celorlalţi membri ai familiei. După ce a terminat cu plimbările foilor care atestă naşterea sa pe meleagurile mioritice, cetăţeanul face o tură şi pe la şcoala unde se presupune că şi-ar şcoli odraslele. De aici are nevoie, pentru dosarul de cantină, de adeverinţe pentru copii. Dacă se încadrează în altă categorie şi a înaintat în vârstă, atunci nu îi trebuie decât să se "mândrească" în faţa autorităţilor cu cuponul care îi atestă o pensie de mizerie. Sau, după caz, cuponul de pensie de întreţinere.
Adeverinţă de la şomaj
Dacă totuşi nu a ajuns la vârsta a treia, se poate prezenta în faţa funcţionarilor cu o adeverinţă de venit sau un cupon de şomaj. Ilaritatea condiţiilor devine abia acum vizibilă: pentru aceeiaşi ciorbă răsuflată, românul lovit de soartă trebuie să prezinte şi copia după certificatul de căsătorie, deces sau sentinţa de divorţ, asta de la caz la caz, precum şi o adeverinţă de la Administraţia Financiară privind veniturile realizate, hârtie care este valabilă 30 de zile de la data eliberării. Abia apoi românului aflat în situaţia diperată de a nu avea ce duce la gură, într-o Capitală europeană, i se mai cere şi adeverinţă de teren agricol!
Aviz epidemiologic
După ce a terminat de stat la cozi interminabile pe la primărie şi Administraţia Financiară, acelaşi individ se duce să se controleze şi să obţină un aviz epidemiologic, dar nu numai pentru el, ci pentru toţi membrii familiei. După aceea face culoarul la medici, asta pentru că la dosarul de masă trebuie să existe şi adeverinţe medicale pentru toţi membrii familiei. Nu îi mai trebuie decât o adeverinţă de ajutor social şi după caz, dacă soarta l-a lovit şi mai mult, un certificat medical care să ateste incapacitatea de muncă din diferite motive. Abia după ce toate aceste hârtii au fost obţinute, petentul se poate aşeza cuminte la coada de la ghişeul primăriei pentru a cerşi, de data aceasta legal, statului, dreptul la o zeamă chioară care, poate, îi va încălzi măruntaiele în zilele friguroase de iarnă petrecute sub cine ştie ce adăpost improvizat, dacă nu sub cerul liber al democraţiei.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite