Dorinţa unui muribund în ziua de Crăciun: „Am ţinut post, dar am obosit. Mâine lăsaţi-mă să mor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Ambulanţei Bucureşti-Ilfov au fost chemaţi la salvarea sinucigaşilor, a gurmanzilor şi a oamenilor care i-au aşteptat pe medici cu lumânarea la capătâi.

„Urcaţi repede! Don’ Costel, dă drumul la girofar dacă nu se dau la o parte. Avem un bărbat care se sufocă pe Calea 13 Septembrie”.

În ritmul acesta a decurs toată tura asistentului Marius Ceauşel, angajat pe Ambulanţă de aproape 14 ani. Nu schiţează o grimasă, nu se sprijină de nimic, în condiţiile în care maşina face slalom pe străzile Capitalei.

Stăm cu el în partea din spate a Salvării, acolo unde s-au dat cele mai multe bătăi pentru viaţă. Nu e timp de planuri. Poate unii exagerează, dar alţii cu foarte mult bun simţ nu zic exact ce îi doare şi când ajungem îi găsim într-o stare critică.

Alcoolul versus cancer

Aşa s-a întâmplat şi acum, la prima solicitare onorată, adică un caz care ar face ochii mari oricărui medic genetician. Familia unui bărbat de 58 de ani a chemat Salvarea, aparent doar din cauza unei insuficienţe respiratorii. În apartamentul de pe Calea 13 Septembrie am găsit însă un pensionar cu o tumoră cât o ghilotină, amplasată în partea dreaptă a gătului, care îl sufoca.
“El nu ştie că are cancer. Vă rog să nu-i spuneţi, să se bucure poate de ultimul Crăciun”, ne suflă nora lui la ureche. Şi-a intrerupt tratamentul pentru a putea bea ceva de Sărbători. Acum îi vine să-şi smulgă tumoarea de durere, care nu-l lasă să respire. Cazul este considerat depăşit terapeutic. Asistentul Ceauşel nu are ce să-i facă decât să-i reducă tensiunea care ajunsese la 20.

Unii au crezut că asistentul medical Marius Ceauşel poate face minuni în ziua de Crăciun

Unii au crezut că asistentul medical Marius Ceauşel poate face minuni în ziua de Crăciun

Pregătiţi emoţional

Plecăm spre sediul central pentru a aştepta o nouă misiune. La nici un minut distanţă de garaj primim o nouă intervenţie din aceeaşi categorie. “Nu poate să respire? Aleea Ghimeş. Am înţeles. Mergem la un bărbat cu metastază. Pregătiţi-vă emoţional”, ne sfătuieşte asistentul. Punem din nou girofarul şi forţăm semafoarele pentru a ajunge în Rahova. Ceauşel încearcă să empatizeze cu noi şi povesteşte despre testele dure pe care el a trebuit să le treacă în cei 14 ani de când lucrează pe Ambulanţă.

„Mi-e cumplit când văd, de exemplu, copii electrocutaţi. Am avut un puşti care a fost ars în proporţie de 70% pe suprafaţa corpului, în Gara Chitila, pe care l-am salvat. L-am întâlnit mai demult şi mi-a zis că a cerşit în Italia ca să-şi poată plăti grefele de piele”, îşi aminteşte asistentul.
Ajungem în Rahova şi găsim în uşa apartamentului o femeie plângând în hohote. „Aici, vă aşteptam ca pe Dumnezeu. Vă rog!”, ne întâmpină aceasta. Din sufragerie se aud gemete de durere şi două lumânări aprinse lângă patul unui bătrân care se zbate de dureri. „Mă auziţi? Ce vă doare?”, întreabă asistentul. „A, ţinut post, dar am obosit. Mâine lăsaţi-mă să mor”, rosteşte, aproape fără vlagă, pensionarul de 78 de ani. Plasturele cu morfină nu-şi mai face efectul.

Asistentul Ceauşel îşi suflecă mânecile, se urcă lângă el în pat şi-i caută o venă pentru a-i administra măcar nişte calmante.  Misiune imposibilă. Trupul bătrânului este aproape cangrenat şi respiră doar prin scrâncetele de durere. Pentru unii acesta ar putea fi ultimul Crăciun. „Ştiţi cum e, unii văd în noi prima sau ultima speranţa”, îşi încheie aici misiunea asistentul Ceauşel. 

11 bucureşteni au încercat să se omoare

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov a înregistrat, în perioada 24 - 26 decembrie, 1671 de solicitări, dintre care 1019 urgenţe, dintre care 11 tentative de suicid. Unii au încercat să se omoare cu pastile, substanţe toxice şi vene secţionate Situaţia a fost însă mai bună decât anul trecut. „Au fost mai puţine solicitări faţă de anii precedenţi. În 24 de ore au fost înregistrate doar 200 de cazuri cu afecţiuni digestive”, a precizat managerul Seviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
 .
 
 

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite