Marţea neagră a paşapoartelor în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lunile de vară, sediul Ministerului Internelor din strada Nicolae Iorga se umple cu aproximativ 3.000 de oameni care depun şi solicită un paşaport. Ieri a fost cea mai aglomerată zi de până acum din cauza faptului că luni nu s-a lucrat. La sediul din Pipera însă, nu sunt niciodată cozi mai mari de zece persoane-

În fiecare marţi, ghişeele unde se primesc şi se eliberează paşapoartele sunt deschise de la 8.00 la 18.30, cu două ore mai mult decât programul obişnuit.

Aceasta devine şi cea mai aglomerată zi a săptămânii, iar ieri s-a doborât orice record. “Până la ora 12.30 am înregistrat 400 de cereri. Luni nu s-a lucrat, astfel că oamenii care au vrut să-şi depună cerererile ieri (luni - n.r.) au venit azi (ieri - n.r.), iar cei care erau programaţi să le ridice tot ieri s-au aglomerat cu cei care au termen azi. Marţea trecută am avut 1.047 de cereri şi 1.158 de eliberări, iar în prima zi de marţi din lună au fost 1.144 de cereri şi 1.203 de eliberări. Vinerea, de exemplu, e ceva mai relaxat, sunt câte 780 de depuneri şi 927 de eliberări ”, a explicat directorul serviciului, Emanuel Mihail Căţe. El a adăugat că vârful de sezon în privinţa cererii de paşapoarte începe cu sfârşitul lunii aprilie şi durează până în septembrie.

22 de ghişee care nu fac faţă

Statistica făcută din biroul răcoros, decorat cu plante, al directorului se vedea mai bine în curtea instituţiei, unde oamenii stăteau la cozi ferindu-se pe cât posibil de soarele dogoritor. La prânz, mămicile cu bebeluşii aduşi la pozat schimbaseră de trei ori scutecele şi îşi adăposteau cărucioarele la umbra copacilor ori prin săli ceva mai răcoroase.

Potrivit legii, mamele nu erau nevoite să vină cu tot cu sugari la paşapoarte. Era suficient să aducă două poze ale minorului, să plătească taxele şi să se prezinte cu buletinele lor şi cu certificatul de naştere al copilului. Femeile spun însă că funcţionarii de la ghişeu le-au spus să-şi aducă şi copiii.

Din cauza căldurii, a aglomeraţiei şi a aşteptării, injurăturile oamenilor se auzeau prin fereastră până în biroul directorului. „Spaţiul este insuficient, avem 22 de ghişee, două cu informaţii, trei la eliberări şi restul la depuneri. Tot nu ne ajung, însă spaţiul nu ne permite să ne extindem. Acest sediu este de mai bine de 30 de ani şi nu mai răspunde nevoilor actuale”, a explicat Căţe. Directorul dă vina pentru îmbulzeală şi pe mentalitatea  românului:

Zicala <Fă-ţi vara sanie şi iarna car> nu se potriveşte la Serviciului de Paşapoarte. Oamenii vin să-şi facă paşaportul fix atunci când au nevoie, nu-şi programează dinainte vacanţa şi nici nu se pregătesc pentru ea”, a mai spus directorul.

Cine pleacă după apă ia coada de la început
Totodată el a mai blamat şi lipsa de informare a oamenilor. „Sunt obişnuiţi să-şi ia informaţiile din faţa funcţionarului public, nu se interesează pe internet şi nici nu citesc ziare. De multe ori îi apucă nervii când ajung în faţa ghişeului şi îşi dau seama că nu au toate actele necesare”, a mai precizat Căţe.

Cele mai aprige discuţii s-au iscat însă de la locul la coadă. Toţi cei care au încercat să se bage în faţă au fost apostrofaţi. În faţa ghişeului de informaţii o femeie se plângea că şi-a lăsat rând, a mers să-şi cumpere o sticlă cu apă iar, când s-a întors, şi-a pierdut locul. „Mi-au spus că n-am fost în rând, nu te poţi pune cu ţiganii”, spunea femeia.

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, cunoaşte problema serviciului de care este răspunzător şi speră să poată găsi o clădire mai mare pentru a putea suplimenta numărul ghişeelor. „Am identificat deja o clădire mai spaţioasă în sectorul 3 şi intenţionez să cer Consiliului General să o treacă în administrarea Prefecturii. Actualul sediu nu mai face faţă nevoilor”, a declarat prefectul.

Mămicile cu bebeluşi, la coadă câte cinci ore
Cele care suportau ieri cel mai greu căldura şi orele de aşteptare au fost mămicile care au venit cu bebeluşii să le facă paşaport. Doar pentru ei, Uniunea Europeană impune prezenţa acestui act. Astfel, mămicile au fost nevoite să-i alăpteze, să-i adoarmă şi să le schimbe scutecele copiilor pe băncile din curtea instituţiei sau în cărucioarele trase la umbră.

Maria Bărbulescu, o femeie de 50 de ani, plimba energic căruciorul în care dormea Ruben, în vârstă de doar două luni. „Sunt finii mei, au venit din Spania în vacanţă şi, peste două luni, trebuie să plece iar. Îi fac paşaport celui mic pentru că, altfel, nu pot ieşi din ţară”, spunea ieri femeia. Fratele lui Ruben, Robert (6 ani), a început să plângă pentru că ar fi vrut să meargă la una dintre cele două toalete ecologice din spatele clădirii, însă nu a putut din cauza mirosului.

„Nu se poate să nu existe nici măcar condiţii minime. Sunt aici sute de oameni care trebuie să folosească doar două toalete mizerabile”, a  izbucnit şi mama celor doi băieţi. Directorul Serviciului de Paşapoarte, Mihail Căţe, a declarat însă că tot acest chin nu era necesar. „Pentru minorii sub 14 ani este necesar certificatul de naştere în original şi buletinele părinţilor, precum şi plata taxelor. Pentru cei de până în 6 ani şi care vor paşaport temporar, nu este obligatorie prezenţa la ghişeu, părinţii se pot prezenta cu actele menţionate anterior şu cu două poze ale minorului”, a explicat directorul.

Sediul din Pipera, mai mult gol
De mai bine de un an, un nou sediu pentru Serviciul de Paşapoarte a fost deschis în strada Pipera, însă aici vin doar 10% din cei care solicită un astfel de act. Unul dintre motive ar fi că în noul sediu nu se eliberează paşapoarte temporare, iar altul că accesul în zonă este greoi, deoarece se lucrează la pasajul suprateran. „Pe de altă parte, oamenii s-au obişnuit să vină în Nicoale Iorga pentru că sediul de aici este unul foarte vechi, ştiut de toată lumea”, a spus Mihail Căţe, directorul Serviciului de Paşapoarte. Dacă la sediul din Nicolae Ioraga, un om a stat ieri la coadă aproximativ cinci ore, cei care au mers la sediul din Pipera nu au avut nevoie de mai mult de un minut pentru a depune sau ridica paşaportul. Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a declarat că deşi noul sediu absoarbe foarte puţin din traficul necesar obţinerii paşaportului, nu intenţionează să-l închidă. 


București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite