Mari personalităţi ale vieţii politice, culturale şi mediatice deplâng moartea poetului Adrian Păunescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inima poetului a încetat să bată astăzi la ora 07.15.

<!--[if gte mso 10]>

CITIŢI ŞI:

Poetul arădean Iulian Petrescu a compus astăzi o poezie în memoria lui Adrian Păunescu

Adrian Păunescu a vrut să introducă sportul minţii în şcoli: o sfidare la adresa imoralităţi (FOTO)

Sorin Oprescu, despre moartea tatăl său şi a lui Adrian Păunescu, pe Facebook

Scriitorul Fănuş Neagu:  Adrian Păunescu este "mai viu" decât mulţi dintre noi

"E o vineri neagră (...), o zi din cea mai cumplită evanghelie a însingurării. Venită din ocoluri arhaice, moartea a lovit iarăşi năprasnic în generaţia mea, răpindu-l pe poetul şi gazetarul de geniu şi omul de înaltă nobleţe sufletească Adrian Păunescu", şi-a început Fănuş Neagu omagiul adus poetului, informează Mediafax.

"Cândva, demult, scriam despre el că s-a localizat definitiv în anii tinereţii. Azi, îmi dau seama că n-am greşit. A fost, cât timp şi-a sfinţit tălpile pe acest pământ românesc, pe care l-a iubit fără de măsură, cel mai tânăr dintre noi, cel mai încărcat de vifore şi de mânie", a mai spus scriitorul.

Fănuş Neagu a mai spus despre Adrian Păuneascu că este "marele răzvrătit al luminii, iniţiat de Dumnezeu, ca puţini alţii, să-şi apropie toate tainele poeziei".

"Blestemat să iubească mereu o ţară în care nebunii clocotesc de ură, Adrian Păunescu şi-a hrănit zorile numai cu amurguri. Şi azi pleacă. El n-a murit, el este un râu care a coborât în propriile izvoare înmiresmate. Ca să se schimbe acolo în coloană dorică alături de Nicolae Labiş, Nichita Stănescu, Ioan Alexandru, Marin Sorescu, Gheorghe Tomozei, Mircea Micu şi alţii, spre a ne sprijini în eternitate acest pământ românesc gata să se scufunde. Păunescu s-a născut ca să moară şi să nu doarmă, ci să vegheze în eternitate la dăinuirea neamului său. Sunt convins că e mult mai viu decât mulţi dintre noi. Odihnească-se în pace", a conchis Fănuş Neagu, potrivit Mediafax.


Uniunea Scriitorilor Români: Prin dispariţia lui Adrian Păunescu, literatura pierde un poet notabil şi un talentat gazetar

"Personalitate complexă, controversată, cu un mare impact asupra publicului prin poezia sa grandilocventă şi cantabilă, Adrian Păunescu a fost o figură de mare popularitate a ultimelor decenii. Prin dispariţia lui Adrian Păunescu, literatura română pierde un poet notabil şi un talentat gazetar", se arată în comunicatul USR.

Totodată, Uniunea Scriitorilor face demersuri pentru ca Adrian Păunescu să fie îngropat pe Aleea Scriitorilor de la Cimitirul Bellu. "Dacă familia va dori, trupul neînsufleţit al lui Adrian Păunescu va fi depus în sediul USR de pe Calea Victoriei", a declarat Dan Mircea Cipariu, preşedintele secţiei Poezie - Uniunea Scriitorilor din România - filiala Bucureşti, citat de Mediafax.

"Adrian Păunescu a fost şi va rămâne un fenomen pentru receptarea poeziei. Amintesc aici ca probă de neatacat pentru audienţa naţională a operei lui Adrian Păunescu antologia de poeme din 1978, apărută în colecţia BPT, "Poezii de până azi", cu o prefaţă de Eugen Barbu şi o postfaţă de Şerban Cioculescu, un record mondial nedoborât pentru tirajul unei cărţi de poezie: 155.000 exemplare. Adrian Păunescu lasă în urma sa şi o operă literară, şi o operă socială. Legea 118/2002 privind instituirea indemnizaţiei de merit pentru 1.500 de personalităţi române de prestigiu ale ştiinţei, culturii şi sportului, personalităţi ce primesc lunar echivalentul a trei salarii minime brute pe ţară, a fost, este şi va fi una dintre marile bătălii câştigate de Adrian Păunescu pentru elitele României", a spus Dan Mircea Cipariu.

El a precizat că îi este greu să vorbească la trecut despre colegul său de Poezie. "L-am vizitat cu puţină vreme înainte să fie internat, pentru a-i propune să accepte un mare premiu şi să realizeze o conferinţă publică la Ateneul Român. M-a impresionat tabloul mare din biroul său, în care era el şi Nichita Stănescu la sărbătorirea a 50 de ani de viaţă a lui Nichita Stănescu. M-a impresionat entuziasmul cu care a vorbit minute întregi despre câţiva mari dispăruţi: Nichita Stănescu şi Marin Preda. Am discutat despre breasla noastră literară, cu bunele şi relele ei", a mai spus Dan Mircea Cipariu, citat de Mediafax.

Nicu Alifantis: Îi datorez lui Adrian Păunescu succesul meu

„Îi datorez lui Adrian Păunescu succesul pe care l-am avut de-a lungul timpului (...) A fost singurul care mi-a acordat încredere la Cenaclul Flacăra şi aceste lucruri nu se pot uita. Avea un har extraordinar de a ne ţine alături, de a ne coagula, era absolut senzaţional”, a declarat Nicu Alifantis, citat de Antena 3.

Ducu Bertzi: Adrian Păunescu a dăruit mai mult decât puteam noi duce

"A dăruit mai mult decât puteam noi duce şi înţelege. Pe mulţi i-a deranjat valoarea lui incontestabilă. Multora cred că le era frică de el - şi înainte şi după '89. Lui nu-i putea pune nimeni pumnul în gură. Cred că a plecat dintre noi, în mare parte, neînţeles şi neascultat", a declarat muzicianul Ducu Bertzi.

Acesta şi-a amintit cum l-a cunoscut pe Adrian Păunescu, la Baia Mare, în 1976, pe când el urmărea activitatea Cenaclului Flacăra, în care a intrat trei ani mai târziu. "Eu, la Flacăra, am simţit suflul libertăţii", a spus cantautorul. "Eu, datorită lui Adrian Păunescu, am cântat pentru prima oară pe scenă "Deşteaptă-te, române", într-o perioadă în care era interzis", şi-a amintit Bertzi.

Eugen Chelemen

Adrian Păunescu, în direct cu perfuzia

Vasile Şeicaru: "A fost omul care mi-a modelat tinereţea"

Eugen Simion: "I-a apărat pe cei care nu erau apăraţi - românii care trăiau în mizerie"

Mircea Dinescu: "Păunescu a fost primul scriitor care s-a certat cu Ceauşescu"

Victor Ponta: "Adrian Păunescu m-a susţinut foarte mult în ultima periodă"

„Mă afectează foarte mult moartea lui Adrian Păunescu cu atât mai mult cu cât am făcut parte dintre tinerii pe care i-a înflăcărat cu poeziile sale. Adrian Păunescu m-a susţinut foarte mult în ultima periodă şi chiar în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură mi-a trimis un mesaj de pe patul de spital! Pentru noi, colegii săi din PSD, Adrian Păunescu a fost şi va rămâne un simbol al valorii artistice, al solidarităţii faţă de cei năpăstuiţi şi al dragostei de ţară. Regret foarte mult plecarea sa dintre noi!"

Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române: „L-am apreciat întotdeauna, întâi ca mare poet şi în al doilea rând ca pe un om cu suflet mare".

Gheorghe Gheorghiu: Adrian Păunescu unea masele

Ion Iliescu: "Deşi mulţi îl credeau un apropiat al regimului comunist, el a fost o voce critică"

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, este foarte afectat de dispariţia poetului. „A fost unul dintre marii noştri poeţi, care au marcat un moment în cultura noastră. Este o pierdere imensă pentru cultura noastră, dar el va rămâne pentru totdeauna în memoria publică“, a spus Iliescu, pentru „Adevărul“. El a adăugat că l-a cunoscut pe poet în urmă cu 40 de ani, pe vremea când Ion Iliescu era ministru pe probleme de tineret.

AUDIO/ VIDEO Adrian Păunescu a murit. Inima poetului a încetat să bată vineri, la ora 7.15

„Am rămas în relaţii de amiciţie şi ne vedeam des. El nu a fost foarte apropiat regimului comunist aşa cum cred mulţi. A fost şi o voce critică. De exemplu, poezia „Analfabeţii“ a fost interzisă în acea perioadă. Este o pierdere foarte mare pentru poporul român! “, a mai spus Iliescu.

VIDEO/Doliu şi în lumea virtuală. Mesaje emoţionante pe Facebook pentru Adrian Păunescu

Ovidiu Lipan Ţăndărică: "A luat decizii grele în perioada comunismului"

”Adrian Păunescu, un om de cultură şi de un mare patriotism. Un om care trebuia să ia decizii în timpuri foarte grele cum a fost perioada comunistă. A încercat să culturalizeze. Merită să-l apreciem şi să ne dăm seama de valoarea lui”

Corneliu Vadim Tudor: „Procesul comunismului l-a durut foarte tare”

„Cel mai bun dintre noi a plecat şi a plecat cam timpuriu. Ne cunoaşteam din 1964 şi l-am îndrăgit de prima dată. Azi-noapte am făcut noapte albă, am lucrat şi m-am gândit la el. Am vorbit cu el, acum câteva zile şi i-am zis să nu renunţe. Am rugat nişte preoţi să se roage pentru el. Adrian Păunescu n-a mai putut pentru că el s-a consumat foarte mult şi a suferit. Mai ales procesul comunismului l-a durut foarte tare. Nimeni nu a mai avut curajul lui Adrian Păunescu.

Ion Iliescu despre Adrian Păunescu: "E o pierdere imensă! A fost o voce critică la adresa regimului comunist"

Dinu Săraru: "Îi datorez apariţia mea ca romancier"

Scriitorul Dinu Săraru este devastat de dispariţia unuia dintre cei mai buni prieteni. „Am fost ca fraţii. Prietenia noastră a durat 50 de ani. Ne certam şi de câte 20 de ani pe an şi o luam de la început. Îi  datorez apariţia mea ca romancier. Romanul „Nişte Ţărani“ a apărut în foileton în flacăra lui până a fost interzis de cenzură, am trăit împreună evenimente fundamentale şi în aceşti ultimi 20 de ani în care inima a fost mitraliată de impostorii culturii şi ai politicii româneşti de contrabandă“.

„A murit cel mai mare poet al limbii române din zilele noastre, o mare conştiinţă naţională, o personalitate covârşitoaare, omul care în anii communismului a creat o unică oază de libertate cu cenaclul Flacăra care a întreţinut speranţa unor generaţii întregi de oameni tineri. A murit un mare gazetar, un polemist de excepţie, un luptător în numele poporului românm. Este îngrozitor că o clasă politică nu a ştiut să-l preţuiască să se bucure“, a spus Dinu Săraru.

VIDEO Adrian Păunescu, autorul „Rugii pentru părinţi" - poezii şi citate celebre

Monica Tatoiu: "nu am fost un fan al omului, ci al poetului"

„Nu am fost un fan al omului Adrian Păunescu însă volumul său de poezii „Iubiţi-vă pe tunuri” a fost cartea de căpătâi a generaţiei mele. Unul câte unul omenii care au marcat anii trişti ai comunismului se duc. Probabil că nu se mai regăsesc în această ţară. România de astăzi nu este cea pe care generaţia noastră şi-a imaginat-o”, a declarat Monica Tatoiu. 

Mircea Dinescu: "Mi-a spus că îi este dor de ce-am fost odinioară"

 „Trebuie să recunoaştem că Păunescu a fost un fenomen natural, cu furtună sau ploaie, un cutremur al culturii. Primul scriitor care s-a certat, a polemizat cu Ceauşescu. Noi am fost în baricade diferite, dar viaţa ne-a adus împreună acum doi ani şi ne-am împăcat. L-am sunat cu două zile înainte să se interneze şi mi-a spus: „Mircea, mi-e dor de ce-ai fost odinioară”. De fapt lui îi era dor de ce a fost el odinioară. A fost un fenomen de critică literară”, a declarat Dinescu.

EXCLUSIV VIDEO Imagini de la ultima zi de naştere a poetului Adrian Păunescu

Victor Socaciu: "Peste 100 de ani vom vorbi despre <Epoca Păunescu>"

„Dumnezeu să-l odihnească şi să-l ierte. Este un moment tragic. Un artist extraordinar, a trecut în nefiinţă un titan al culturii noastre. El a dus metafora limbii pe cele mai înalte culmi în România, un neam pentru carte a trăit şi s-a jertfit. Vom reciti testamentul pe care l-a lăsat şi faptele de cultură şi peste 100 de ani vom putea vorbi despre „Epoca Păunescu””, a spus Socaciu.

Răzvan Theodorescu: "O prezenţă covârşitoare pentru România"

„L-am cunoscut după 1989, am fost colegi de senat. L-am cunoscut ca un om profund, cinstit, onest. O prezenţă covârşitoare pentru România şi cred că acest lucru trebuie de ţinut minte. Dumnezeu să-l ierte... nu pot să mai spun altceva.”

Scriitorul Mircea Pora: "Odele şi preaslăvirile lui Păunescu au fost fără limite pentru Nicolae Ceauşescu"

Mircea Vintila
: "Il iubim cu toţi, e formidabil, e impresionant"

“Ne-am cunoscut în cea mai frumoasă perioada din viaţa mea. L-am cunoscut la cenaclul Flacăra, unde scena ne-a strîns pe toţi. Pentru mine nu era important ca am intrat în cenaclu, important era ca am putut să fiu aproape de Adrian Păunescu. Il iubim cu toţi, e formidabil, e impresionant. A fost o perioadă de creaţie formodabilă. Dumnezeu să-l ierte”

 Gheorghe Zamfir
: "plecat din viaţă din cauza unei boli necruţătoare"

“Un mare poet, un mare talent la fel ca şi Grigorie Vieru. Am împărţit şi bune şi rele şi ne-am ajutat în momente grele. Îmi pare rău, s-a dus atît de tânăr. Regret enorm, nu l-am mai vazut personal de ani buni. Îmi pare rău că a suferit şi a plecat din viaţă din cauza unei boli necruţătoare. Dumenzeu să-l ierte… O mare pierdere pentru mine şi pentru poporul român.”

VIDEO „Dincolo de fariseismul şi ignoranţa unora, poetul Păunescu rămâne o coloană importantă şi definitivă a liricii româneşti"

Vasile Şeicaru: Datorită lui Adrian Păunescu am devenit ceea ce sunt azi: cântăreţul de folk

VIDEO/Vezi aici cum umplea Adrian Păunescu stadioane-La Galaţi a strâns peste 50.000 de oameni

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite