Mara Armaşu a creat rochia din „inelele“ dozelor de suc şi bere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este doar un copil care însă gândeşte matur şi care a reuşit să arate, într-un mod creativ şi matur, că orice amânare de protejare a mediului poate fi un dezastru.

Aparent timidă, dar cu siguranţă cu o minte sclipitoare, Mara a venit în luna decembrie 2010 să-şi ridice premiul de la Ambasada Germaniei după un concurs pe teme de mediu.

A obţinut unul dintre „posturile” de “ambasador al climei”, o titulatură de care s-a declarat mândră.

„Am încercat să găsesc o idee inedită pentru că cei mai mulţi concurenţi şi-au ales lucrări din hârtie şi carton. Eu m-am inspirat dintr-un desen animat şi am creat o rochie din cheiţele de la dozele de aluminiu”, a declarat Mara. Materia primă a fost mai dificil de adunat, dar a reuşit până la urmă.

Mara Armaşu a creat rochia din „inelele“ dozelor de suc şi bere

„Le-am mai păstrat şi eu după ce am băut suc, dar pentru ca nu beau suc la doza de obicei mi-am rugat prietenii sa mă ajute să strâng suficiente. I-am implicat şi pe părinţi care au adunat cheiţe de aluminiu de la colegii lor”, a povestit eleva.

A fost nevoie de mai mult timp să le asambleze, dar în cele din urmă şi-a văzut proiectul finalizat.  “Am început proiectul în primăvara pentru o prezentare de modă de la şcoală. L-am continuat pe parcursul verii şi până în toamnă a fost gata. Nu am lucrat în fiecare zi. dar asamblarea rochiei a durat destul de mult”, a mai spus Mara.

A vrut o creaţie inedită

 Eleva mărturiseşte că în primul rând a participat pentru că a fost o ocazie de a-şi arăta îngrijorarea faţă de poluarea mediul înconjurător. Totul a fost gândit însă bine, ca să aibă şi efect.

„În al doilea rând, am participat pentru că eram curioasă să aflu dacă rochiţa îi va surprinde şi pe alţii, cum i-a surprins pe colegii mei şi pe câţiva profesorii care au văzut-o. Sper ca rochia să fi lăsat o amprenta şi să arate că, dacă vrei, poţi realiza ceva neobişnuit şi frumos dintr-un gunoi des întâlnit, în special după o zi la iarba verde”, este de părere tânăra.

Recunoaşte că a avut totuşi emoţii pentru că la concursul unde s-au dat patru “titluri de ambasadori ai climei” au participat peste 400 de elevi de gimnaziu din toată ţara.

„Nu ştiam cum vor privi ceilalţi rochia de aluminiu sau dacă alţi participanţi au avut idei mai inventive, dar m-am simţit mândră şi bucuroasă că rochia creată de mine a fost apreciată”, a afirmat Mara.

Îşi doreşte o ţară curată

Mara a  mai participat la proiecte de mediu, dar niciunul nu a avut o asemenea amploare, iar faptul că a câştigat i-a dat şi mai multă încredere în sine, iar când era la şcoala primară a avut desene premiate sau expuse în cadrul diverselor expoziţii.

Dacă ar vedea un străin aruncând gunoaie aiurea s-ar simţi neputincioasă pentru că ştie că oricum nu i-ar asculta sfatul. Ştie că de fiecare depinde acest lucru. Gândurile sale însă nu o ţin în lupta de aici ci o duc departe de ţară.

„Marea mea dorinţă este ca România să fie brusc lovită de un miracol şi să devină o ţară civilizată, curată şi cu condiţii de trai mai bune decât cele existente. Cum această dorinţă este ca un basm, aş vrea să emigrez şi să trăiesc într-o căsuţă cu curte în Marea Britanie”. Până va creşte, Mara mai are timp să se râzgândească şi să devină o activistă pentru mediu în România.
 
 Întrebări şi răspunsuri:
 - Colegii tăi înţeleg ce înseamnă să respecte mediul?
-M.A.: „Se implică şi ei in diverse activităţi când au ocazia. Unii dintre ei au şi participat la acest concurs dar nu au câştigat nimic, din păcate. Sper ca pe viitor să câştige şi ei“, spune Mara.
- Crezi că vei reuşit să-i convingi pe cei din jurul tău să respecte mediul?
-M.A.: „Sper. Indiferent ce măsuri luăm în această privinţă, dacă acţionăm prea târziu, poate nici nu va mai avea efect“, crede eleva.

 Ce-i place :
„Să desenez pentru că am impresia că pot face orice în desenele mele. Îmi place să particip la concursuri şi proiecte şi să mă implic în diverse activităţi pentru că urăsc să stau degeaba. Şi petrec mult timp ascultând muzică pentru că mă relaxează“, a declarat eleva.
 
Ce nu-i place:
„Glumele nesărate şi tot acest proces de „manelizare“ prin care trece România, pentru că noi, românii avem potenţial, dar de multe ori acest potenţial este umbrit de lipsa de susţinere şi de lipsa dorinţei de dezvoltare“, a mai spus Mara.

 Profil:
Născută: 13. Februarie. 1997, Bucureşti
Studii: clasa a VII-a la Colegiul Naţional „Elena Cuza“
Experienţă: de un an ia parte la proiectele de mediu
Familie: singură la părinţi
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite