Bucureşti: Hanul Manuc este renovat pe şest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea veche de două secole a birtului se află în plin proces de ronovare, fără a exista avizul de construcţie impus de lege. Construit în stil brâncovenesc, hanul a fost singurul caravanserai din sud-estul Europei. (Galerie foto cu Hanul Manuc)

Renovarea celebrului birt din Centrul Istoric a stârnit un conflict între municipalitate şi proprietar. Reprezentanţii Primăriei Capitalei au efectuat recent un control în urma căruia au constatat că proprietarul a demarat lucrări de reparaţii fără a obţine autorizaţiile necesare şi avizul de la Ministerul Culturii, obligatoriu în cazul unui monument istoric.

Mai citeşte şi:

Proprietarul Hanului Manuc: „Statul mi-a pus numai piedici“

Reparaţii cu scandal la Hanul lui Manuc

„Proprietarul trebuie să oprească imediat lucrările. Acestea sunt ilegale pentru că nu are autorizaţie de construcţie. În plus, pentru orice modificare făcută asupra clădirii este necesar un aviz de la Ministerul Culturii, iar reprezentanţii ministerului au spus că nici măcar nu a fost depus vreun dosar pentru avizare”, a declarat Mihai Stanislav, şef serviciu Desfiinţări Construcţii Ilegale din cadrul Primăriei Capitalei.

Retrocedat după 10 ani de procese


Singurul caravanserai din sud-estul Europei, „Hanul Manuc”, a fost restituit la începutul anului 2007 prinţului Şerban-Constantin Cantacuzino, după un proces de 10 ani. Imobilul a fost evaluat la aproape 15 milioane de euro, iar prinţul Cantacuzino este obligat să păstreze destinaţia consacrată a clădirii. După proces, proprietarul a început renovarea hanului, estimată iniţial la aproximativ patru milioane de euro.

Construit în1808 de Manuc Bei, hanul din centrul Capitalei acoperă două secole de existenţă în care şi-a menţinut specificul şi farmecul istoric. Totuşi, în ultimi ani, absenţa investiţiilor a făcut ca imobilul să se integreze tot mai mult în paragina generală din Centrul Istoric.

Hanul Manuc a devenit, la mijlocul secolului XIX, principalul complex comercial al vechiului Bucureşti, având 15 depozite, 23 de magazine, 107 camere de găzduire şi birouri, două saloane de primire şi un birt. De asemenea, clădirea are o mare importanşă istorică, fiind locul de întâlnire pentru negocierile de pace ce aveau să pună capăt războiului ruso-turc (1806-1812).

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite