Manifest împotriva clădirilor "cu risc estetic"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sediul Secţiei 1 Poliţie din centrul Capitalei a fost catalogat drept cea mai urâtă construcţie nou ridicată Artistul plastic Daniel Gontz, cel care a colorat fântânile de pe

Sediul Secţiei 1 Poliţie din centrul Capitalei a fost catalogat drept cea mai urâtă construcţie nou ridicată

Artistul plastic Daniel Gontz, cel care a colorat fântânile de pe bulevardul Unirii, în urmă cu o lună,
a început ieri un protest împotriva esteticii urbanistice deplorabile din Capitală. Ca să atragă atenţia asupra celor mai urâte clădiri nou ridicate, Gontz a lipit ieri, pe sediul Secţiei 1 Poliţie, din centrul Bucureştiului, o bulină albastră pe care se putea citi "Clădire expertizată şi încadrată în clasa I risc estetic".

Eticheta n-a rezistat însă mai mult de câteva minute pe sediul "fumuriu", cu termopane, european de altfel, al Secţiei 1 Poliţie. După ce au dezlipit-o, poliţiştii l-au luat la întrebări pe Gontz, care nu avea nicio aprobare de la primărie pentru ineditul protest.

Ca nuca-n perete, în peisajul urbanistic

Artistul a explicat simplu: "Sunt artist", ceea ce i‑a cam bulversat pe oamenii legii. Abia după aproape o oră, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, a spus că lui Daniel Gontz nu i se va da amendă pentru fapta sa. "Domnul ne-a explicat că este artist şi că pur şi simplu şi-a exprimat părerea", a explicat Ciocan, care a adăugat că cei care îi vor repeta fapta vor fi sancţionaţi conform legii.

În opinia artistului Gontz, la masacrul arhitectural din Bucureşti, mai contribuie sediul Primăriei Sectorului 2, fostul magazin Junior, în prezent Tribunalul Bucureşti, Camera de Comerţ şi Industrie şi alte office-buildinguri care sunt ca nuca-n perete printre casele vechi, de bun gust, din zonă. "La câţi bani se investesc în aceste clădiri, nu se pune problema că n-ar fi putut angaja un arhitect care să ţină cont de peisajul urbanistic şi să proiecteze un sediu care să se încadreze măcar la regimul înălţimii din zonă. Doar că primăriile dau prea uşor aprobare pentru asta", spune Daniel Gontz.

În ciuda avertizării lui Ciocan, pe site-ul artistului (gontz.com) există buline inscripţionate "Clădire expertizată şi încadrată în clasa 1 de risc estetic", care pot fi descărcate şi lipite de oricine pe clădirile considerate urâte.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite