Bucureşti: Ion Mândreş, pe urmele poveştii din „Three men in a boat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspirat de nuvela lui Jerome K. Jerome, „Three man in a boat“ (Trei oameni într-o barcă), românul a navigat pe apele Tamisei timp de opt zile însoţit de doi amici şi un câine gonflabil.

Născut: 14 iunie 1954, Piteşti

Studii: A absolvit Liceul de Telecomunicaţii din Bucureşti

Familie:Este căsătorit şi are o fiică

Ion Mândreş este în prezent directorul unei firme de telecomunicaţii, iar în timpul liber căpitan de vas. Fiind pasionat de literatură şi de sporturile nautice, el şi-a propus să petreacă opt zile navigând pe apele Tamisei împreună cu alţi doi amici englezi. Astfel, a reuşit să popularizeze nuvela lui Jerome K. Jerome, „Three men in a boat“.

 „Cartea ne-a plăcut foarte mult şi mie şi finului meu, Nick Brind. şi am hotărât să facem o reconstituire a povestirii lui Jerome K. Jerome. L-am cooptat în echipaj şi pe Steve Alison, finul lui Nick, am închiriat o barcă şi am plecat la drum“, spune Ion.

„Jurnal de bord“ online
Pentru a-i ţine informaţi pe toţi cei interesaţi de excursia lor, dar mai ales pentru divertisment, cei trei navigatori au ţinut un jurnal de bord online. „În fiecare seară postam pe internet, pe pagina noastră web, www.threemeninaboat.ro tot ce se petrecea peste zi. Poze cu locurile prin care am trecut, mici texte despre întâmplările hazlii şi câteva impresii. Pot spune că am ţinut un fel de jurnal de bord modern“, povesteşte specialistul în telecomunicaţii.

Ion Mândreş spune că viaţa pe Tamisa este deosebit de interesantă şi de plăcută şi că ar repeta oricând experienţa, mai ales că l-a impresionat bunul simţ şi serviabilitatea englezilor. „A fost foarte frumos, mai ales că am putut să vizităm domeniile regale şi majoritatea punctelor de interes, deoarece sunt pe malul râului sau sunt conectate la el. Englezii mi s-au părut foarte prietenoşi, săritori şi mai ales spirituali. Nu am văzut nicio faţă morocănoasă în cele opt zile petrecute pe Tamisa“, zice Ion Mândreş.

El povesteşte că ospătăriţa unui restaurant la care s-au oprit să mănânce de pe Insula Maimuţelor le-a oferit unul dintre cele mai scumpe vinuri pentru a-şi răscumpăra o greşală minoră. „Noi am întrbat dacă putem comanda orice din meniu, iar ea ne-a răspuns afirmativ. I-am cerut un vin pe care după aceea a constatat că nu îl mai avea, iar pentru a se revanşa ne-a spus să comandăm orice alt vin, pe care să îl plătim la preţul celui care lipsea“, explică Ion.

Pe parcursul călătoriei, cei trei membrii ai echipajului au avut noroc de vreme frumoasă. „N-a plouat în nicuna din cele opt zile pe care le-am petrecut pe Tamisa, lucru deloc obişnuit în Londra. Noi glumeam pe seama asta spunând că am făcut o comandă specială pentru timp frumos“, povesteşte amuzat căpitanul vasului. 

CE-I PLACE
Îmi place să călătoresc, de aceea am vizitat foarte multe ţări, îmi place literatura şi îmi mai plac tradiţiile româneşti şi cultura românească.

CE NU-I PLACE
Nu îmi plac taxele şi impozitele. Nu îmi place nici instabilitatea vieţii pe care o trăim în ultima vreme. 

Aveţi de gând să repetaţi experienţa sau să faceţi o expediţie asemănătoare?
I.M.:În fiecare an ne reunim în perioada Crăciunului şi hotărâm ce facem vara următoare. Cu siguranţă vom face o excursie vara care vine, dar depinde de foarte mulţi factori cum, cât şi unde.

Cât timp v-a luat să obţineţi licenţa de condus bărci?
I.M.:Cursul pentru licenţa de condus ambarcaţiuni de agrement se poate face şi în Bucureşti şi durează vreo 3 luni pentru fiecare categorie. Eu deţin categoriile C şi D, adică pot conduce orice ambarcaţiune care să nu depăşească lungimea de 24 de metri

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite