Mall-urile din Berceni, război pentru supravieţuire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine, o dată cu inaugurarea Sun Plaza, unul dintre cele mai sărace cartiere ale Capitalei va deveni zona zero a centrelor comerciale, cu nu mai puţin de 5 mall-uri.

Zeci de magazine închise, aproape toate mesele goale la câte o cafenea rămasă singură pe etaj şi copii care se plimbă în voie, cu rolele, pe culoare. Aşa arată holurile unui mall din Berceni într-o seară din mijlocul săptămânii. De ce? Pentru că e gol. Ca şi când nu era de-ajuns că vizitatorii şi chiriaşii se împuţinează pe zi ce trece, cei patru retaileri de pe axa Grand Arena - Vitantis - City Mall - Libery Center au, de mâine, un alt obstacol în calea afacerilor: concurenţa celui mai mare mall din sudul Capitalei, Sun Plaza.

Avantajul accesului la metrou

Centrul comercial va fi un nou punct de interes pentru cetăţenii sectorului 4, mai ales că reprezentanţii centrului apreciază că accesul la metrou direct din mall la staţia Piaţa Sudului, printr-un pasaj la care astăzi încă se lucra, va fi punctul forte.

De cealaltă parte, specialiştii în retail spun însă că miza unui mall este clientul cu bani, care are maşină, nu care circulă cu metroul. Astfel, centrul Sun Plaza va deveni mai degrabă un magazin de proximitate pentru cei comozi, care obişnuiesc să-şi facă cumpărăturile pe lângă casă: „Locaţia aleasă este una bună pentru că se află într-o zonă populată.

Dimensiunea la care a fost construit  este un alt punct câştigat pentru că poate dispune de big boxuri (n.r unităţi de mari dimensiuni)“, consideră Costel Alecu, director în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Regatta.

Reprofilare la orizont

Principalele ancore cu care va încerca noul mall Sun Plaza să se agaţe de clienţi vor fi hipermarketul Cora, magaziunul de mobilă Mobexpert, iar pe partea de fashion C&A, GAP, Marks&Spencer şi Deichmann. Tot Alecu spune că hipermarketurile Carrefour şi Billa sunt de fapt sondele care îi mai salvează şi pe ceilalţi patru retaileri concurenţi de la periferie. Mai mult, analistul susţine că, pentru a face faţă concurenţei, o parte dintre celelalte mall-uri s-ar putea reprofila: „Celelalte mall-uri se vor reprofila. Vor oferi spaţiile spre închiriere cu altă destinaţie, cum ar fi cele pentru birouri”.

TABEL

       

Mall                Hipermarket       Săli cinema        Locuri parcare         Cum ajungi

Grand Arena      Carrefour                Nu are                   2.100                     102;312
City Mall           Primăvara               Cityplex                 1.000              Metrou Eroii revoluţiei
Liberty Center    Billa                      The Light Cinema      700                         32
Sun Plaza         Cora                      Cinema City            2.000            Metrou Piaţa Sudului
Vitantis             Carrefour                Nu are  1.000         1.000                         102;181

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite