Mallul de la Electroaparataj fură aerul bucureștenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fosta platformă Electroaparataj se va construi un mega mall pe o suprafaţă de 7 hectare aglomerând şi mai tare zona care oricum duce lipsă de spaţii verzi. Proiectul, care se desfăşura în vecinătatea Naţional Arena, nu respectă condiţia ca 30% din suprafaţa de care dispune să fie spaţiu verde.

Noul centru comercial, situat în zona de est a Capitalei, la intersecţia bulevardelor Iancului şi Pantelimon, are toate datele să devină un bun proiect de retail: complexul comercial va avea trei etaje subterane şi trei supraterane, un hypermarket, două clădiri de birouri, una cu 14 etaje, cealaltă cu 17 etaje şi o parcare generoasă care se întinde pe trei etaje subterane şi alte şase deasupra solului.

„Ca şi aşezare, este poziţionat într-o zonă destul de centrală pe traseul unui inel principal de circulaţie, ceea ce face ca accesul la acest mall să fie extrem de facil, cu mijloacele de transport în comun sau chiar cu maşina personală. În plus, beneficiază de vecinătatea cu Naţional Arena şi de spectatorii care vor veni în zonă la diferite evenimente organizate pe stadion. Ca un element în plus, este primul mall din această zonă de est a oraşului”, a explicat dr. Radu Zilişteanu, expert imobiliar.

Proiectul vizează atragerea a 1,2 milioane de bucureşteni, dintre care 200.000 de locuitori care au acces pe jos, centrul comercial fiind situat într-un cartier aglomerat.

Doar 8% spaţiu verde

Potrivit proiectului aflat în dezbatere publică pe site-ul primăriei (www.pmb.ro) până la 19 septembrie, investitorii - austriecii de la Real 4 You Group -  nu respectă norma legală de a rezerva 30% din spaţiu zonei verzi.

„Se va amenaja şi întreţine, suprafaţa de spaţii verzi aferentă suprafeţei terenului generator, în procent de 30% (din care cca. 8% se va amenaja în incintă şi cca.22% se va amenaja în compensare)”, se arată în proiect, lucru care este incorect, în opinia specialiştilor în mediu.

„Investitorul a încheiat un protocol cu sectorul 2, prin care spun că vor amenaja un spaţiu verde, însă este vorba despre un spaţiu care este deja prevăzut în PUG ca fiind spaţiu verde. Practic, ei s-au angajat că amenajează un parc care există deja. În plus, aici este vorba de o translatare pe care legea nu o acceptă, se acceptă compensarea doar în cazul în care se defrişează copaci”, a declarat Dan Trifu, vicepreşedintele Eco Civica.

Ecologistul a mai explicat că zona duce lipsă de spaţiu verde şi că mai potrivit ar fi fost amenajarea pe acel teren a unui cartier de locuinţe care să respecte normele de mediu.

„Mallurile canibalizează oraşul”

Bucureştiul mai are deja 11 mall-uri, iar în lucru se mai află şi Colosseum din zona Chitilei, complex ce dispune de o suprafaţă de trei ori mai mare decât cea a lui Afi Cotroceni.

Potrivit lui Radu Zilişteanu, Mega Mall din Pantelimon ar putea fi ultimul din Capitală de o asemenea mărime. „Nu prea mai există în oraş astfel de terenuri. Această construcţie ar putea fi considerată şi un fel de peşte sanitar pentru că ea curăţă terenul de vechea hală şi o înlocuieşte cu o construcţie modernă”.

Jurnalistul Mircea Toma, în schimb, este de părere că un număr prea mare şi necontrolat de mall-uri în Capitală vor „canibaliza” oraşul. „Ideea de a ne plimba pe Magheru pe jos, sau pe alte mari bulevarde cu vitrini, o să dispară. Centrul oraşului va rămâne pustiu şi toată lumea se va muta în mall-uri”, a declarat analistul.  

Istoricul zonei Electroaparataj

Uzina Electroaparaj era un punct de reper pentru locuitorii din estul Capitalei. În perioada comunistă, fabrica era cunoscută pentru contractele pe care le avea la export, dar şi pentru comenzile pe care le avea în mai multe sectoare ale economiei centralizate.

Tot în perioada comunistă zona avea un interes economic crescut pentru că existau puncte de lucru al IDMS, instituţie prin care românii se puteau înscrie la cumpărarea unui autoturism Dacia.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite