Mâine se dechide Biblioteca high-tech: noul sediu va găzdui 12,5 milioane de volume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de construcție a cădirii de pe Bulevardul Unirii au fost finalizate, sediul bibliotecii fiind pregătit pentru cosmetizarea și aranjarea milioanelor de volume.

Cel mai modern edificiu cultural din țară va fi deschis mâine, începând cu ora 13.00, la eveniment fiind invitat și premierul Emil Boc, au declarat reprezentanții Ministerului Culturii pentru Mediafax. Lucrările de construcție a cădirii de pe Bulevardul Unirii au fost finalizate, sediul bibliotecii fiind pregătit pentru cosmetizarea și aranjarea milioanelor de volume. Această procedură va mai dura încă un an.

Inaugurarea Bibliotecii Naționale este, de fapt, o avanpremieră, eveniment dedicat exclusiv presei, iar deschiderea oficială pentru public va avea loc după ce toate cărțile își vor ocupa locul de cinste pe rafturile încăpătoare ale bibliotecii.
De asemenea, pe lângă sălile de ultimă generație ale bibliotecii, impunătoarea clădire va adăposti și Ministerul Culturii și Patrimoniului Național (MCPN), care își va muta sediul pe parcursul lunii ianuarie 2012.

„După 22 de ani, eu spun că este un pas important, vom avea o clădire pentru Biblioteca Naţională şi, încet-încet, vom aduna toate colecţiile din depozite“, a declarat ministrul Culturii.

Dotări de ultimă generație

Clădirea, nu demult o construcție dărăpănată și nesigură, este acum ,,un diamant al Bucureștiului“, după cum a numit-o inginerul Costel Grigorescu, şeful de şantier al lucrării. Sticla, piatra decorativă și marmura sunt câteva dintre materialele care fac din Biblioteca Națională un edificiu impresionant. Însă elementul de noutate este reprezentat de facilitățile și dotările high-tech cu care este echipată clădirea.

Vizitatorii vor beneficia de un confort rar întâlnit în centrele culturale din țara noastră. Sălile de lectură, cele de conferințe și spectaculosul amfiteatru multifuncțional dispun de pereți acoperiți de panouri fonoabsorbante. Astfel, cititorii nu vor auzi zgomotul de afara, cu atât mai mult cu cât biblioteca se află pe un bulevard foarte tranzitat.

Cărți aduse de un lift inteligent

Vizitatorii vor beneficia de un confort rar întâlnit în centrele culturale din România. Sălile de lectură, cele de conferințe și spectaculosul amfiteatru multifuncțional dispun de pereți acoperiți de panouri fonoabsorbante. Astfel, persoanele aflate în aceste încăperi nu vor auzi zgomotul de afară, cu atât mai mult cu cât biblioteca se află pe un bulevard străbătut zilnic de mii de maşini.

Camerele destinate activităților culturale dispun de instalații de aer condiționat sub forma unor dulapuri de climatizare plasate în plafon și pe pereți. Sistemul ajunge la temperatura dorită într-un timp extrem de scurt. Cei ce vor trece pragul bibliotecii în timpul iernii nu vor fi nevoți să-și care hainele groase după ei, ci le pot lăsa la garderoba de la parter. 

Cititorii își vor petrece timpul în mai mult decât niște simple săli de lectură. Camerele Bibliotecii Naționale vor avea birouri moderne, însoțite de câte un calculator cu acces la internet. Ei vor putea căuta în baza de date orice carte din cele 12,5 milioane de volume și o vor primi la cerere prin intermediul unui lift inteligent, aflat în fiecare sală de lectură. Liftul preia cărțile din depozite și la aduce în camera de unde au fost solicitate. De asemenea, un alt avantaj al sălilor de lectură este că au ferestre foarte mari, care asigură lumină naturală.

Aulă multifuncţională

Cel mai interesant element este aula multifuncțională a Bibliotecii, care are aspectul unei săli de cinematograf elegant și personalizată. Amfiteatrul dispune de o instalație impresionantă de lumini și reflectoare, este complet echipată pentru proiecție de filme și este izolat acustic.     

Incendiul, scenariu improbabil

Un incendiu care să ardă clădirea din temelii devine un scenariu improbabil, datorită echipamentelor avansate de stingere a focului. Fiecare încăpere este dotată cu un sistem antiincendiu ultra-performant, care se declanșează automat și este conceput pentru a acoperi cu apă fiecare centimetru pătrat al sălii. Mai mult decât atât, în laboratoarele unde experții recondiționează și cosmetizează cărțile valoroase, sistemul de stingere al focului se bazează pe o instalație cu gaz inert. Adică, în caz de incendiu, gazul acționează la fel de eficient ca apa, însă nu afectează nici scrierile prețioase, nici mobilierul.

Toate ferestrele încăperilor sunt echipate cu trape de fum, acestea deschizându-se mecanic în momentul declanșării unui incendiu. Sălile au chiar și un sistem automat de desfumare, care asigură ventilație imediată. Clădirea este împânzită cu senzori de fum, inclusiv cu un dispozitiv care detecteză fumul de la etajele superioare.

Laboratoarele în care se lucrează cu substanțe nocive sunt securizate cu un tapet special, care rezistă la tot felul de acizi și chimicale și nu permite împraștierea acestora în restul edificiului.

În 2007, clădirea a folosit drept platou de filmare pentru horror-ul american ,,Mirrors”. Fațada acesteia a fost înnegrită ca și cum acolo ar fi izbucnit un incendiu de proporții, „lucru ce i-a îndemnat pe proiectanți să fie precauți”, a glumit inginerul Costel Grigorescu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite