Începe Săptămâna Filmului Maghiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cea de-a patra ediţie a evenimentului intrarea la proiecţii este liberă. Până la 21 noiembrie, la Muzeul Ţăranului Român, în Studioul "Horia Bernea", vor fi proiectate circa 30 de lungmetraje, scurtmetraje şi documentare.

Săptămâna Filmului Maghiar 2010 este deschisă duminică, la ora 18.00, de un film inspirat din istoria recentă a Ungariei - revoluţia din 1956, „Kolorado Kid”. Programul săptămânii conţine un thriller („Valsul morţii”), un documentar-creativ-artistic („Altă planetă”), comedii („Poligamy”, „Vespa”), drame critice faţă de societatea actuală („Team Building”, „Czukor Show”), un documentar despre renumitul fotbalist Puskás Ferenc şi o comedie ardelenească („Morgen”).

Poveşti variate

De asemenea, vor fi proiectate documentarele: „Umbra lui Dracula - Povestea adevărată a izbucnirii revoluţiei române” (2009), de Szőczi Árpád, „Puskás Hungar” (2009), de Almási Tamás, care spune povestea fotbalistului Puskás Ferenc, „Gipsy Dreams” (2009), de Nordin Eszter, ce prezintă emigrarea în Anglia a unei familii de romi maghiari, „Altă planetă” (2008) de Moldoványi Ferenc, un documentar creativ turnat pe patru continente, ce redă, prin intermediul destinelor unor copii, imaginea ascunsă a planetei noastre şi denunţă criza generală, morală a lumii noastre.

În selecţia de scurtmetraje au fost incluse câteva pelicule premiate cu Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes: „Uvertură” (1965), de Vadász János, „Luptători” (1977), de Jankovics Marcell, „Moto Perpetuo” (1981), de Vajda Béla, şi „Iványi Marcell” (1996), de Iványi Marcell, şi „După ploaie” (2002), de Mészáros Péter.

Filmele vor fi prezentate în fiecare seară de criticul de film Radu Igazsag. Lungmetrajele şi unele dintre documentare vor fi proiectate cu subtitrare în limba română, iar restul peliculelor vor avea subtitrare în limba engleză.

Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional împreună cu Centrul Cultural al Republicii Ungare la Bucureşti, în cadrul programului de colaborare culturală cu Ministerul Culturii din Ungaria, încheiat în 2005.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite