Bucureşti: Mai puteţi vota europarlamentarii până la ora 21.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii cu drept de vot îşi pot alege candidaţii în circumscripţii din toată ţara, doar cu buletinul

Prezenţa la vot la primele alegeri europarlamentare din ţara noastră, desfăşurate simultan cu cele din Europa, a fost până la ora 10.00 de doar 4%, la nivel naţional.

Urnele s-au deschis la ora 7.00, însă, în jurul orei 10.00, majoritatea secţiilor de votare din Capitală erau goale. Potrivit datelor Biroului Electoral Central, doar 3,79% dintre cei 18, 5 milioane cu drept de vot îşi aleseseră candidaţii europeni până la ora 10.00, în Bucureşti.

“Până la ora asta (9.00 n.r.), au venit doar 20 de persoane. Niciodată nu au fost atât de puţini”, a spus Lambe Sofica, şefa secţiei de votare de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”.

Alegătorii pot vota la orice secţie din ţară
“Foarte mulţi au plecat din oraş şi poate că votează în secţiile din alte localităţi. Alegătorii care nu se află în oraşul unde îşi au domiciliul îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare. Ei vor fi înscrişi de preşedintele biroului electoral al secţiei pe listele electorale suplimentare”, a spus reprezentantul secţiei de votare de la Colegiul Naţional “Ion Creangă”.

Cei câţiva alegători care au venit totuşi să pună ştampila pe unul dintre candidaţi sunt, în majoritate, persoane vârstnice. “Tinerii nu au răbdarea noastră. S-au plictisit de alegeri, pentru că oricum nu se întâmplă nimic bun. Pe noi nu ne costă nimic să votăm, plus că mai luăm o gură de aer”, a explicat Ilinca Macarie, o pensionară care ieşea azi-dimineaţă din secţia de votare a Şcolii nr. 79.

Votarea în mai multe secţii se pedepseşte
Reclamaţiile cu privire la fraudarea alegerilor au apărut încă de aseară. Primele acuzaţii au fost transmise din judeţul Bacău, unde peste 30 de preşedinţi de secţii de votare ar fi plecat acasă cu ştampilele de control, după ce ar fi sigilat cu ele secţiile de votare.

La Craiova, un membru al Secţiei 73 din localitate a fost reclamat că ar fi votat de două ori, atât pe listele permanente, cât şi pe cele suplimentare. Pentru fapta sa, bărbatul riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.

Un alt caz de fraudă electorală a fost sesizat în localitatea Scărişoara din judeţul Olt, unde o femeie ar fi încercat să voteze a doua oară, după ce votase în altă localitate din judeţ.

Biroul Electoral Judeţean din Vaslui a rămas fără energie electrică azi-dimineaţă, imediat după deschiderea secţiilor de votare. Astfel, comunicarea cu Biroul Electoral Central s-a făcut doar prin telefonul mobil.

Şi la Galaţi au apărut probleme încă de la primele ore ale dimineţii. La Secţia 373 din oraş o ştampilă a rămas fără guma unde era imprimat cuvântul „VOTAT”. 

Prezenţa la urnele pentru alegerile europarlamentare, desfăşurate în toamna lui 2007, a fost de 5, 1 milioane dintr-un total de 18, 22 de milioane de români cu drept de vot. În prezent, 18, 46 de milioane de români pot alege europarlamentari. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite