Bucureşti: Mai puţini spectatori decât alergători (update)
0Câştigătorii maratonului sunt trei kenyeni, Erick Iator care s-a clasat pe locul I, John Kioka care a ocupat locul II, iar pe locul III s-a clasat James Mibei.
Peste 3.000 de persoane au alergat la Bucharest City Marathon, dar spectatorii nu s-au înghesuit. Traficul a fost oprit în jurul Palatului Parlamentului, 300 de poliţişti şi jandarmi au venit pentru a asigura buna desfăşurare a evenimentului, dar bucureştenii au venit în număr mic.
Nouă cărucioare cu rotile erau aliniate la start la ora 9.30 fix. A fost prima probă a celui mai mare maraton organizat, pentru a doua oară, la noi în ţară. Cu mâinile zvârlind în roţi, cei nouă competitori au pornit în cursă sub ploaia măruntă şi aplauzele răzleţe de pe margini.
La scurtă vreme s-a dat startul pentru maraton şi semimaraton. Concurenţii, echipaţi în şorturi şi tricouri, unii dintre ei cu mănuşi în mâini, au pornit într-o alergare uşoară, dozându-şi efortul pentru cei 42 de kilometri din faţa lor. Şi-au făcut timp, evident, şi pentru fluturările din mâini spre aparatatele foto ale prietenilor. Ultimii au fost copiii, înghesuiţi pe nedrept în aceeaşi categorie, indiferent de vârstă.
De data aceasta, sunetul pistolului de start a fost urmat de chiote şi încurajările părinţilor, dar şi de tropăitul grăbit al adidaşilor, de parcă ar fi pornit într-o cursă a vitezei şi nu într-una de rezistenţă.
Acuze de înşelăciune
După aproximativ o oră a început nebunia. Primii sosiţi au scos la iveală şi primele probleme de organizare. După un kilometru alergat, Daria, de opt ani, s-a întors plângând.
„Au trişat, au fost copii care au trecut de garduri şi pe care nu i-a văzut nimeni“, îi povesteşte fetiţa mamei. Nu s-a lăsat nduplecată de consolarea „lasă-i pe ei, tu ai alergat cinstit şi ai terminat cursa“. Ceva mai departe, o altă mămică îi căuta pe organizatori pentru a le cere socoteală că Vlăduţ al ei, de 9 ani, a concurat împotriva unor copii de 14 ani.
Organizatorii erau, însă, de negăsit. În final, toţi prichideii au primit o medalie galbenă, apă şi prăjituri. Câştigătorul la băieţi, Ionuţ Dumitru, de 12 ani, şi Elisabeta Zamfir, tot de 12 ani, au plecat acasă cu câte 80 de euro.
Cel mai mult s-a bucurat de premiu Ionuţ Grosu, de 17 ani, care a câştigat chiar scaunul cu rotile în care a concurat la categoria sa.Venise la competiţie cu un fotoliu cu rotile obişnuit, dorind doar să participe, dar a primit cadou noul cărucior.
„Era să cad de două ori pe pistă pentru că nu mă obişnuisem cu el, eram printre ultimii, dar în deal i-am luat pe toţi“, povesteşte mândru băiatul.
Apludaţi pe traseu
Chiar dacă ploaia nu contează prea mult într-o astfel de competiţie, ea dăunează moralului alergătorilor. Atleta Gabriela Szabo, prezentă şi ea la competiţie, ne-a spus că şi-ar fi dorit ca sportivii să fi fost încurajaţi de mai mulţi bucureşteni, însă aceştia s-au ferit de vremea rea.
„Eu de asta am venit, să-i încurajez. Este foarte important pentru competitor să fie aplaudat, încurajat“, explică sportiva.
Traficul rutier a fost blocat pe întregul traseu rezervat turiştilor, însă, în intersecţii, grupurile de pietoni au dat prioritate sportivilor şi i-au aplaudat.