Magazinele de vise, închise doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spice-shopurile din Capitală, care ar fi trebuit să se închidă la 1 ianuarie, funcţionează în continuare fără probleme. La un astfel de magazin de etnobotanice, situat pe strada Lizeanu din sectorul 2, ieri, uşa era închisă cu lacătul, dar clienţii erau serviţi „la geam”.

Pe strada Lizeanu, printre magazine care vând gogoşi fierbinţi dar şi faianţă la bucată se află, colorat în albastru, un „magazin de vise”. Pe lângă el trec nestingeriţi, copii, pentru că shopul se află la 400 de metri de o grădiniţă şi de o şcoală.

Deşi are lacătul pe uşă, grilajul care acoperă magazinul este deschis şi imediat ce te apropii de ferestrele opace, cineva deschide un geam mic cât să încapă o mână şi te întreabă ce doreşti. Au de toate şi e deschis non-stop. Afacerea pare înfloritoare pentru că nu trec mai mult de cinci minute între un cumpărător şi altul. Teoretic, acest magazin nu ar trebui să existe.

Interzise de consilierii generali
 
La 17 decembrie 2010, reprezentanţii municipalităţii au votat o horărâre de consiliu care prevede interzicerea tuturor magazinelor care comercializează plante etnobotanice aflate în apropierea spitalelor, bisericilor, parcurilor, locurilor de joacă şi scărilor de bloc de pe teritoriul Capitalei. Dacă iniţial distanţa limită propusă de consilieri era de 1.000 de metri, ei au decis să o mărească la 1.500 de metri în jurul obiectivelor mai sus-menţionate şi au suplimentat şi numărul clădirilor în jurul cărora nu trebuie să existe astfel de magazine.

La acea dată, consilierul Horia Scarlat, iniţiatorul hotărârii, susţinea că astfel va fi acoperită întreaga suprafaţă a Bucureştiului. Hotărârea a intrat în vigoare chiar din momentul în care a fost adoptată şi, promiteau consilierii generali, până la 1 ianuarie toate spice-shopurile care nu corespundeau noilor prevederi urmau să fie închise.

Vina, aruncată de la sector la Capitală

Magazinul din Lizeanu supravieţuieşte, însă, şi nimeni nu-şi asumă vina. Înainte ca Primăria Capitalei să interzică aceste magazine, primarul de sector Neculai Onţanu a dat propria hotărâre de consiliu care interzice existenţa magazinelor de etnobotanice pe o rază de 1000 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, spaţiilor destinate procesului de învăţământ, unităţilor de cercetare ştiinţifică, bibliotecilor, căminelor, internatelor, cantinelor, caselor de cultură ale studenţilor, caselor corpului didactic, caselor universitare, taberelor şcolare, bazelor şi complexelor cultural-sportive, parcurilor şi locurilor de agrement, palatelor şi cluburilor de copii şi elevi, spaţiilor de joacă pentru copii, precum şi lăcaşurilor de cult de pe raza Sectorului 2 al Municipiului Bucureşti.

Cu toate acestea, magazinul vinde în continuare substanţe care pot băga tinerii în spital, în timp ce edilii aruncă vina unul asupra celuilalt: „Dacă Primăria Capitalei a dat hotărârea, tot ei trebuzie să o şi aplice. Să se constituie o comisie care să închidă magazinele”, a declarat pentru „Adevărul”, Anatol Albu, purtătorul de cuvânt al primăriei sectorului 2.

Horia Scarlat, consilierul general care a iniţiat hotărârea declară că aceasta trebuie pusă în aplicare de autorităţile locale. „Este ca la ridicatul maşinilor. Poliţia Locală din subordinea Primarului General acţionează în zonele municipalităţii, acest magazin se află pe o stradă administrată de primăria sectorului 2, prin urmare ei trebuie să intervină. Dacă mai sunt astfel de magazine deschise este cel puţin suspect”, a declarat Scarlat.

Comerţul, în floare pe internet

Dincolo de războiul din stradă, produsele etnobotanice se vând lejer, pe internet. Comercializarea lor în mediul virtual nu poate fi interzisă decât de Guvern. Însă, Scarlat spune că cei care vor fi prinşi, pe teritoriul Bucureştiului, vânzând etnobotanice, sunt în afara legii.

„Poate se negociază vânzarea pe internet, însă  schimbul de marfă se face tot în Bucureşti, iar această hotărâre prevede interzicerea comercializării. Aşadar, toţi cei prinşi că vând etnobotanice sunt în afara legii”, a mai spus Scarlat. 


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite