Bucureşti: Magazinele de vise ar putea fi închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printr-un proiect de ordin, a cărui dezbatere s-a încheiat ieri, Ministerul Sănătăţii îşi propune să desfiinţeze magazinele care comercializează produse etnobotanice, aşa-zisele „magazine de vise“, de la 1 octombrie, în contextul în care comisia prezidenţială pentru analiza riscurilor sociale şi demografice îşi propune să dezincrimineze consumul de droguri. De la începutul lunii iunie reprezenatnţi ai Ministerului Sănă

„Eu sunt destul de îngrijorat de mai bine de o lună, de când am aflat că se vând aceste lucruri în România, pentru că targetul este o anumită categorie de tineri şi, din păcate, ei au început să cumpere aceste produse, aceste plante şi efectele se pot vedea deja“, a explicat, ieri, ministrul sănătăţii, Ion Bazac.

Controalele de acest gen s-au făcut la nivelul întregii ţări, cele mai multe nereguli fiind găsite în zona Moldovei. „În ceea ce priveşte etichetarea s-au descoperit probleme destul de grave la traducerea instrucţiunilor de utilizare. Multe dintre ele aveau lista indicaţiilor incompletă“, a declarat Paul Anghel, ofiţer de presă al Agenţiei Naţionale a Protecţiei Consumatorului.

Proprietarii „magazinelor de vise“ nu sunt însă speriaţi de măsura Ministerului Sănătăţii. „Nu putem decât să aşteptăm până la 1 octombrie să vedem ce seva întâmpla, iar în funcţie de forma finală a ordinului vom lua o decizie, poate găsim o portiţă. Multe dintre plante sunt folosite în industria farmaceutică. Închiderea acestor magazine nu este o soluţie“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, reprezentantul magazinului GetHigh, Florin Conea.

Ce spun psihologii

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) consideră că cei care comercializează acum aceste plante îşi vor dezvolta piaţa pe alte substanţe. „Majoritatea substanţelor etnobotanice eu efecte halucinogene. Pericolul este legat de faptul că dacă există antecedente psihiatrice, în momentul în care acestea se intersectează cu cu substanţele de genul acesta se poate declanşa o boală psihică“, a explicat psihologul Diana Şerban, reprezentant al ANA.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite