Magazin al săracilor, ca pe vremea lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul magazin pentru persoane defavorizate a fost deschis oficial aseară, în Piaţa Matache, deşi funcţionează de trei săptămâni. Dacă ieri dimineaţă rafturile erau goale, la ora lansării s-au umplut brusc. Produsele au preţuri la jumătate sau chiar un sfert din valoarea de pe piaţă, însă nu prea sunt de găsit. În plus, magazinul este deschis doar patru ore pe zi.

Mai citeşte: Magazinul unde găseşti ulei cu 2,5 lei

Persoanele cu venituri mici din sectorul 1 îşi pot face cumpărăturile la magazinul Somaro din incinta Pieţei Matache doar de trei ori pe săptămână şi fără să depăşească suma de 10 lei.

De asemenea, nu au voie să cumpere mai mult de trei bucăţi din acelasi produs, iar în cazul uleiului, care se caută cel mai mult, nu au voie mai mult de o sticlă. „Dorim ca astfel să nu încurajăm specula“, a declarat directorul magazinului, Simon Suitner. Chiar şi aşa, cu raţia, produsele nu ajung la toată lumea. Ieri dimineaţă, mai mulţi cumpărători întrebau de ulei, însă singurele produse de bază ce puteau fi găsite erau zahărul şi sarea.

„Lumea a stat de la 8.30 la coadă. Probabil de aceea rafturile au fost mai goale înspre prânz. Este adevărat, nu se găsesc întotdeauna toate produsele din cauză că noi funcţionăm pe bază de donaţii şi depinde ce primim de la furnizori, dar cu cât mai multe firme se vor alătura proiectului, cu atât vor fi mai multe produse pe stoc“, a declarat, pentru „Adevărul“, directorul general adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1, Doina Prescură.

image

Rafturile erau pline la inaugurarea oficială de aseară, unde au fost prezente doar oficialităţi

Cele mai căutate produse sunt uleiul la 2,5 lei, bulionul la 1,5 lei, sarea la 0,5 lei şi zahărul la 1 leu. Directorul magazinului a mai declarat ieri dimineaţă că aprovizionarea se face de aproximativ trei ori pe săptămână. În magazin nu se comercializează produse din carne. De asemenea, nu se vând ţigări şi nici băuturi alcoolice. „Mi-ar plăcea să putem comercializa mai multe produse alimentare, precum pâine, dar încă nu am găsit sponsori“, a mai declarat Suitner. În schimb, se găsesc cămaşi şi bluze de damă la 7,5 lei, dar şi pături electrice, la 30 de lei.

Clienţii magazinului trebuie să fie înscrişi în baza de date a Direcţiei de Asistenţă Socială din sectorul 1. „Sunt cam 500 de oameni care corespund acestui criteriu şi cam 50 ne vizitează zilnic magazinul“, a declarat Suitner. El a mai spus că acesta este un proiect pilot şi că intenţionează să deschidă magazine în toate sectoarele Capitalei.

Deschidere cu preot
Deşi este deschis de aproximativ trei săptămâni, magazinul a fost inaugurat abia aseară, în prezenţa primarului Andrei Chiliman. La eveniment au participat mai mulţi reprezentanţi ai fundaţiei caritabile austriace Katharina Turnauer Privatstiftung, iniţiatoarea proiectului, şi ai ambasadei Austriei din România. Înainte ca cei prezenţi să rostească cuvintele de mulţumire, doi preoţi au sfinţit magazinul cu rafturile pline pentru ca lucrurile să meargă „ca unse“.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite