Mădălina Truşcă îţi arată comorile Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra a luat la pas oraşul şi i-a descoperit clădirile vechi, aproape năruite, a cules poveştile lor şi, împreună cu alţi colegi, a stabilit trasee pentru cei ce vor să colinde şi să cunoască Bucureştiul.

Într-o zi, aproape de vacanţa de vară, profesorul de geografie a intrat în clasă şi şi-a întrebat elevii dacă vor să participe ca voluntari la proiectul „Harta Verde“, ce-şi propune să identifice problemele unor oraşe şi să vină cu idei pentru dezvoltarea lor durabilă.

„La început a fost o joacă, un «ce să fac şi eu vara asta?». Mi s-a părut un proiect deosebit, care mi-a dat şansa de a face mai mult decât fac alţii la vârsta mea“, povesteşte Mădălina.

Liceeni s-au împărţit în grupe şi şi-au stabilit ţinte: unii şi-au propus să rezolve problemele de trafic din nordul Bucureştiului, alţii să reabiliteze parcul Izvor, însă echipa Mădălinei şi-a propus să descopere oraşul şi să-i scoată la lumină valorile. 

Bucureştiul într-o zi

Alături de colegi, Mădălina a luat la pas Bucureştiul scotocind după monumentele istorice ignorate. A stat de vorbă cu oameni care locuiesc în case vechi sau cu vecinii acestora, au cules poveşti, iar apoi şi-a dublat munca de teren cu ore bune de stat în bibliotecă şi căutând în arhive istoriile Bucureştilor.

Timp de doi ani, Mădălina a lucrat la proiectul care a prins contur, „Bucureştiul într-o zi“, care le propune bucureştenilor trei trasee turistice: Bulevardul Kiseleff, Calea Victoriei si Centrul Vechi, de-a lungul cărora pot vizita mai bine de 300 de obiective.

Puţini dintre bucureştenii cu „acte în regulă“ ştiu că pe strada Smârdan, la numărul 39, este locul unde politicienii vremii au decis ca Alexandru Ioan Cuza să fie domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti, monument de patrimoniu ce acum se află în paragină.

„Dar nu cred că e vina bucureştenilor că nu cunosc aceste istorii. Noi le-am aflat pentru că le-am căutat, ne-am implicat într-un proiect, dar în mod obişnuit oamenii nu au atât timp liber, însă dacă ar avea acees uşor la informaţie, cred că i-ar interesa”, explică Mădălina.

Tocmai de aceea munca ei şi a colegilor s-a concretizat în ghiduri cu cele trei trasee şi într-un site care adună poveştile descoperite de ei, www.bucurestiulintrozi.ro. „Acum ne dorim să marcăm aceste trasee cu paşi şi să punem plăcuţe cu o scurtă istorie în dreptul clădirilor de pe traseu“, mai spune Mădălina.

Studii în Anglia

Munca timp de doi ani la acest proiect a responsabilizat-o, a învăţat-o să comunice cu oamenii, iar acum e decisă să urmeze o facultate de comunicare în Anglia.

„Am învăţat să ţin ochii şi mintea deschisă, să văd dincolo de un zid derăpănat“, povesteşe Mădălina. În acelaşi timp, îi rămâne la final un gust amar. „Odată ce ajungi să descoperi câte valori sunt, realizezi în acelaşi timp că nu sunt valorificate ci sunt lăsate să se dărâme“, spune tristă tânăra.  

PROFIL
Născută: 9 Iulie 1992, Craiova
Studii: Este elevă în clasa a XII-a la Liceul „Sfântul Sava“ din Bucureşti
Familie: are doi fraţi mai mici

Întrebări şi răspunsuri
-Care este locul din Bucureşti în care ţi-ai aduce prietenii din provincie?
-I-aş duce pe strada Covaci, în fostul restaurant „La Iordache“, unde se spune că s-au inventat micii. De asemenea, Palatul Şuţu merită vizitat mai ales pentru că obişnuia să fie emblema Bucureştiului, aici se ţineau cele mai renumite baluri la care era prezentă crema societăţi. Curtea Veche este de asemena nucleul de la care s-a dezvoltat Centrul Istoric.
-Iţi place cum arată acum Centrul Vechi?
-Nu, este plin de scaune şi mese din plastic şi-ţi pică tencuiala în cap. Este, de asemenea, un focar de tocuri, iar ideea de centru istoric e complet uitată.

Ce-i place:
„Îmi place să mă implic în proiecte de voluntariat, în loc să pierd vremea. Îmi place să văd la sfârşitul unei zile că am realizat ceva. Îmi place să văd rezultatele muncii mele“, spune Mădălina, recunoscând că printre pasiunile sale se mai numără bicicleta, ciocolata şi Marquez.

Ce nu-i place:
„Oamenii care întârzie. Consider pierdut timpul în care stau şi-i aştept“, mărturiseşte adolescenta. Nu-i place nici sistemul educaţional din România, îl consideră stufos şi inutil. „Ai de învăţat foarte multe lucruri, însă nu este axat pe ce ai nevoie“, încheie Mădălina.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite