MONUMENT ÎN PARAGINĂ. Arcul de Triumf este acoperit de buruieni. Vezi VIDEO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic aşteaptă fonduri europene pentru a-l curăţa şi a-l transforma într-un nou muzeu.

Alături de Catedrala Încoronării de la Alba Iulia, Mausoleul de la Mărăşeşti, Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman, Mausoleul din Parcul Carol şi Mormântul Eroului Necunoscut, tot din Parcul Carol, Arcul de Triumf din Bucureşti face parte din avangarda de monumente care comemorează participarea României la Primul Război Mondial.

O istorie zbuciumată care, asemenea veteranilor care au luptat în acele vremuri, pare să fie tot mai des trecută cu vederea de către autorităţi.

Dacă ajungi pe lângă Arcul de Triumf, este imposibil să nu remarci oaza de verdeaţă urbană care-l înconjoară. Turistul ocazional picat din jungla de asfalt a Bucureştiului are, astfel, ocazia să admire parcul Herăstrău din imediata vecinătate, aleile umbrite de copaci şi, în cea mai pură formă de nepăsare românească, chiar buruienile crescute pe monument.

Arcul de Triumf este unul dintre cele mai neîngrijite monumente din Bucureşti

Arcul de Triumf este acoperit de buruieni

„Trec zilnic pe aici şi privesc cum cresc buruienile pe el, ceea ce e trist. Au fost schele pe el, dar le-au scos. De ce, nu ştiu. Să răspundă Primăria", spune Ioan Jascău, un pensionar de 78 de ani. Impresia lui nu este una singulară. „Sunt atâtea exemple de arhitectură splendidă care sunt lăsate complet în paragină, iar în unele cazuri sunt abandonate în ideea folosirii terenului pentru altceva! Bucureştiul a fost odată un oraş foarte frumos, distrus de comunişti şi apoi cumva vadalizat de ceea ce s-a întâmplat după aceea. E păcat!", a declarat Maria Coffino, de 47 de ani.


Recondiţionări amânate

Din perspectiva autorităţilor locale, problema recondiţionării Arcului de Triumf nu pare a fi prioritară, dacă luăm în calcul „graba" cu care se au grijă de astfel de monumente.

„Arcul de Triumf va intra într-un program de restaurare completă, cu finanţări europene. Nu putem opera aceste lucrări din fondurile Primăriei Generale", a spus Mihai Guţanu, şeful biroului de turism din cadrul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.

Acesta a mai adăugat că timpul de acordare a acestor finanţări ar putea fi extins cu până la şase luni, la care s-ar adăuga încă un an cu lucrările de restaurare propriu-zise. Scopul final al proiectului este acela de a transforma Arcul de Triumf într-un nou muzeu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite