MISTERELE BUCUREŞTIULUI Moaştele părintelui Ilie Lăcătuşu din Cimitirul Giuleşti, făcătoare de minuni?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi moaştele părintelui nu au fost canonizate, zeci de creştini din Bucureşti merg săptămânal la cripta lui din cimitirul Giuleşti pentru a se închina. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române spun că au luat în calcul sanctificarea preotului în viitorul apropiat.

Fost deţinut politic, preotul Ilie Lăcătuşu, la căpătâiul căruia lumea lasă bani în speranţa unei minuni, a murit, ca un mare mucenic, în 1983, în închisoarea din Târgu-Ocna, unde şi-a trăit ultimele zile alături de Valeriu Gafencu, supranumit «Sfântul închisorilor».

15 ani mai târziu, în 1998, când a murit şi soţia preotului, care trebuia îngropată alături de el, familia a rămas stupefiată în faţa osamintelor părintelui care au fost deshumate: carnea de pe el nu putrezise şi, mai mult decât atât, emana un miros de mir, deşi nu fusese îmbălsămat când a murit! 

Credincioşii fac pelerinaj la cripta preotului din cimitirul Giuleşti

moaste

Împăcare  sufletească

Curioşi să vedem cum s-a născut legenda moaştelor făcătoare de minuni, am mers la cimitirul Giuleşti şi am găsit, pe o ploaie infernală, mai mulţi bucureşteni, uzi până la piele, încolonaţi, în faţa unui cavou care arăta mai degrabă cu o odaie din lemn, făcând cruci şi pregătindu-se să pupe oasele preotului.

Pentru mai multă ordine, familia a stabilit ca accesul să se facă doar sâmbăta şi duminica, între orele 14.00 şi 18.00.

O femeie, îngenucheată în faţa criptei, aprinde lumânări şi nu conteneşte din plâns până nu i se dă acceptul de a intră lângă sicriu, acolo unde să poată atinge moaştele. „Lumea vine la el şi se roagă pentru ca ştie că e un sfânt. Nu doar că nu a putrezit, dar el a mai fost şi văzător cu duhul, prezicea viitorul, deci avea puteri supraomeneşti”, ne spune cu capul închinat una dintre doamnele care vine constant în cimitirul Giuleşti, acolo unde se află sicriul cu moaşte.

Din spate mai sare o credincioasă. „Degeaba, dacă nu ai credinţă şi nu crezi că părintele Lăcătuş e sfânt, nu se leagă nicio minune. Trebuie să intri la el cu sufletul deschis, să-l atingi şi să crezi în el”, spune doamna Floarea. 

Niciunul dintre cei care au venit de mai multe ori să se roage la căpătâiul moaştelor nu poate defini ce tip de miracol a trăit după aceea, însă toţi vorbesc despre „o împăcare sufletească”.

Preoţii, vrăjiţi

Singurii care bagă mâna în foc că au trăit experienţe inexplicabile în timp ce se rugau lângă trupul neînsufleţit al lui Ilie Lăcătuş sunt preoţii.

„Când am ridicat capul şi m-am uitat la el era cu ochii deschişi mari. Atunci, neaşteptat - pentru că sfântul face minuni, deschide ochii, se mişcă, vorbeşte la cei care sunt vrednici - eu, socotindu-mă cu totul nevrednic de aşa ceva, am rămas impresionat când am văzut că a deschis ochii mari. Am plecat din nou capul şi am făcut o rugăciune şi când am ridicat din nou capul, ochii i-a mişcat în direcţia mea, se uită cum se uită oamenii fără să învârtă capul - dar ochii i-a învârtit exact spre mine. Am mai mers altă data, că la doi ani, şi am intrat iar la părinte. Am pus iarăşi capul pe sicriu şi m-am rugat; înainte însă iarăşi am pus mâinile mele pe mâinile lui - ţepene complet, reci că gheaţă, cum sunt morţii şi, după ce m-am rugat puţin, am pus mâinile mele pe mâinile lui şi am văzut că mâinile lui se mişcă în sus şi în jos, se mişcau cu mâinile mele”, povesteşte părintele Ioan de la Rarău, cel care l-a cunoscut pe Lăcătuş, pentru autorul cărţii „Din temniţe spre sinaxare”.

Acesta mai spune despre părinte că avea o credinţă zdravănă, şi că îi combătea pe toţi activiştii de partid pentru că ştia să discute sub toate aspectele, plus că ştia vreo şase limbi străine. 

Familia cere bani pentru închinăciune


Urmaşii preotului Lăcătuşu sunt cei mai convinşi de faptul că străbunul lor este un adevărat sfânt si făcător de minuni inca din momentul descoperirii trupului neputrezit al acestuia, atunci când unul dintre nepoţii săi l-a atins şi, timp de o săpătâmână, mână dreaptă a tânărului şi-a păstrat mirosul de smirnă, specific sfintelor moaşte.

„Nu eram singurul care simţeam această mireasmă deosebită, şi cei din jurul meu au remarcat-o”, explica atunci băiatul. Nu la fel de uşor explică familia şi motivul pentru care au amenajat o „cutie de donaţii” în interiorul criptei, unde se adună sume frumuşele de bani, fapt considerat anormal şi de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

„Nu e normal ce se întâmplă acolo, că se dau bani pentru închinăciune. Dar dacă parohia bisericii de-acolo decide asta, şi am înţeles ca menţine sub control toată treaba, nu ne putem implica”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica.

Pe lista de canonizări a Bisericii

Cât priveşte canonizare părintelui Lacatusu,  BOR spune că acest lucru se va întâmpla. „Parintele există pe o lista de posibilă canonizare. Doar că, în practica ortodoxă nu există grabă, deci acest lucru nu ştim când se va întâmpla”, a mai spus Stoica. 

La data de 29 septembrie 1998, trupul preotului Ilie Lăcătuşu a fost găsit intact şi mirosind a mir. Trupul neputrezit avea o greutate de 7-8 kg, fiind găsit în condiţiile corespunzătoare sfintelor moaşte: nestricăcios, frumos mirositor, uscat şi uşor, pielea de culoarea alunului, păstrându-şi dimensiunile şi aspectul, pe care privindu-l lasă impresia unui om care doarme.

Citiţi şi celelalte episoade din SERIALUL "MISTERELE BUCUREŞTIULUI"

Episodul 1 - Despe legenda meniului cu ficat de om, de la restaurantul Budapesta din Capitală, citiţi AICI

Nimeni nu a aflat cu siguranţă dacă la faimosul restaurant comunist de pe bulevardul Cantemir din Capitală se serveau într-adevăr organe de om în anii ’80, însă macabrul mister anchetat la vremea respectivă de Miliţie şi de Procuratură s-a răspândit rapid prin tot oraşul. Deşi resturantul a fost desfiinţat în urmă cu doar câţiva ani, bucureştenii nu au uitat legenda „specialităţilor canibale” de la Budapesta, loc devenit între timp unul dintre reperele cele mai importante pentru şoferii din Capitală.

Episodul 2 - Află AICI incredibila legendă a fantomei din casa poetului sinucigaş Ilarie Voronca

O casă veche, cu geamuri sparte, ale cărei ziduri spun povestea mai multor decenii. Aşa arată acum imobilul de pe strada Parfumului, nr 20, în care a trăit poetul Ilarie Voronca, prieten bun cu George Călinescu. Din 1946, când poetul şi-a luat zilele la Paris, în jurul casei din centrul Capitalei s-au ţesut tot felul de poveşti.

Episodul 3 - Află AICI cum a fost construită în secret, de frica Elenei Ceauşescu, staţia de metrou Piaţa Romană, atracţia sinucigaşilor

Peronul periculos de îngust şi curbe la intrarea în staţie – nu-i de mirare că Piaţa Romană, unică printre celelalte staţii de metrou din Bucureşti, a devenit în timp unul dintre locurile preferate ale sinucigaşilor. Aspectul său straniu îl „datoram” Elenei Ceauşescu, care a scos-o de pe harta proiectanţilor metroului, în 1985, dintr-un motiv bizar. „Sunt prea multe staţii, mai răriţi-le!” – acesta ar fi fost ordinul Elenei Ceauşescu atunci când a văzut proiectul pentru tronsonul 2 de metrou Berceni – Pipera, ne-a spus unul dintre cei trei proiectanţi ai staţiei, Sorin Călinescu. Acesta susţine ca acest punct de oprire al metroului s-a construit totuşi, în secret, încălcând ordinul tovaraşei, care era de neclintit în decizia ei.

Episodul 4 - De ce majoritatea sinucigaşilor aleg să-şi curme zilele la staţia de metrou Eroilor? Citeşte AICI

Află AICI Cele mai multe tentative de suicid au loc la staţiile de metrou Eroilor, Izvor, Piaţa Romană şi Piaţa Unirii, spun reprezentanţii Metrorex, adăugând că toate famiile sinucigaşilor solicită după un astfel de eveniment tragic imagini video pentru a se convinge că nu a fost vorba de un accident.

Episodul 5 - Descoperă AICI de ce au fugit toţi chiriaşii din casa în care a fost ucis Ioan Luchian Mihalea

O crimă sângeroasă şoca întreaga ţară în urmă cu aproape 17 ani: Ioan Luchian Mihalea, îndrăgit compozitor, solist şi dirijor al grupului Song a fost găsit mort - lovit şi strangulat - în apartamentul său din Drumul Taberei. Anii au trecut, însă vecinii nu au uitat povestea, căreia i-au adaugat „ingrediente” dintre cele mai înfiorătoare. Locuinţa a fost închiriată constant, până acum câţiva ani, numai unor grupuri de studenţi, care nu au stat mai mult de o lună, ne-au povestit foştii vecini ai artistului.

Episodul 6 - Despre blestemul clopotului îngropat la Chiajna, mănăstirea în care n-au slujit niciodată preoţii, citeşte AICI

Cele mai înfiorătoare legende ale Capitalei se învârt în jurul ruinelor Mănăstirii Chiajna din Giuleşti-Sârbi. Crime, dispariţii stranii şi boli groaznice – toate au fost puse de localnici pe seama bisericii abandonate, în ultimele două secole, imediat după ce a fost construită. Ca să ajungi la mănăstirea Chiajna trebuie să calci pe cadavre, în cel mai adevărat sens, pentru că ruinele ei se află în imediata vecinătate a două cimitire.

Episodul 7 - Află AICI cum a ajuns Casa radio din muzeu al lui Ceauşescu loc preferat de stanişti şi sinucigaşi

Una dintre cele mai cunoscute legende ale oraşului spune că, în 1992, o studentă de la Litere s-a sinucis în casa Radio după o glumă proastă a colegilor ei, care au făcut-o să creadă că iubitul său vrea s-o părăsească. Mitul circulă şi azi, deşi nimeni nu-şi mai aduce aminte de acest caz. Sinuciderea şi crimele care au urmat printre ruinele colosului neterminat nici până acum au întărit părerea bucureştenilor că acest loc ar fi „blestemat”.

Episodul 8 - Citeşte AICI mărturii despre urmărirea lui Rîmaru, studentul care a ucis trei blonde şi a nenorocit alte zece brunete

Din cauza secretomaniei tipic comuniste cu care s-a tratat cazul Ion Rîmaru, în perioada 1970-1971, în jurul acestuia s-au construit imediat zeci de legende care l-au catalogat rapid drept “cel mai odios asasin din istoria României”. Fascinanta poveste a acestui adevărat „Jack Spintecătorul” de Dâmboviţa ne-a relatat-o comisarul criminalist Traian Tandin, aflat la acea vreme în subordinea locotentului Ioan Sântea, cel care l-a prins şi executat pe Rîmaru. Episodul 9 - Blestemul garsonierei Mihaelei Runceanu. Vezi AICI de ce preoţii nu au sfinţit nici până azi locul unde a fost ucisă cântăreaţa! Nimeni nu a mai dormit în garsoniera de la Dristor, unde în urmă cu 21 de ani a fost ucisă artista, spaţiul fiind închiriat doar de firme care, una după alta, au tras obloanele.

Episodul 9 - A salvat din greşeală o altă femeie la cutremurull din 1977, iar soţia sa, însărcinată, a murit. Vezi AICI dacă legenda e reală

4 martie 1977, fostul restaurant Dunărea de lângă Universitate – cu câteva minute înainte de cutremurul devastator a intrat o pereche de îndrăgostiţi. Cum localul era foarte aglomerat, s-au aşezat alături de un alt cuplu la o masă. În învălmăşeala din timpul seismului, el şi-a apucat soţia de mână şi reuşeşte să iasă din local, pe geam, chiar înainte de a se prăbuşi. În stradă, când îşi revine din şoc descoperă cu stupoare că o salvase pe cealaltă femeie de la masă!

Episodul 10 - Desoperă AICI blestemul garsonierei Mihaelei Runceanu. Preoţii nu au sfinţit nici până azi locul unde a fost ucisă cântăreaţa!

Nimeni nu a mai dormit în garsoniera de la Dristor, unde în urmă cu 21 de ani a fost ucisă artista, spaţiul fiind închiriat doar de firme care, una după alta, au tras obloanele.

Episodul 11 - Citeşte AICI despre metroul secret a lui Ceauşescu

La începutul anilor ’80, vestea că Ceauşescu dorea ca Armata să-i construiască o reţea subterană secretă care să facă legătura între Casa Poporului şi Aeroport a făcut mare vâlvă. Nici până în ziua de astăzi nu s-a putut demonstra dacă această linie secretă există cu adevărat sau este doar un mit. Şi asta pentru că Serviciul Român de Informaţii refuză accesul în subteranele Casei Poporului, acolo de unde se consideră că ar fi trebuit să pornească linia de metrou prezidenţială.

Episodul 12 - Mărturii incredibile despre OZN-urile care au apărut deasupra Capitalei. Vezi AICI care este locul în care îşi fac prezenţa, cel mai des, astfel de obiecte neidentificate

Obiectele zburătoare neidentificate nu ocolesc nici cerul Bucureştiului, spun ufologii. Potrivit specialiştilor, acestea îşi fac apariţia în mod constant pe Lacul Morii.

Episodul 13 - Citeşte AICI despre Ana şi Ştefan, legendele care bântuie Casa Poporului

Mituri dintre cele mai bizare s-au născut o dată cu edificiul colosal ridicat în Epoca de Aur. Memorabile sunt legendele despre Ana şi Ştefan, doi tineri care au murit în timp ce munceau la construcţie. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite