MISTERELE BUCUREŞTIULUI Bucureştenii, bolnavi de scenarită: „Orice zvon care le ajunge la urechi le schimbă viaţa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii, criminaliştii şi istoricii sunt convinşi că  bucureştenii trăiesc şi în zilele noastre cu spaima din cauza unor temeri provenite din mituri şi legende care se aud prin oraş.

Specialiştii spun că toate aceste temeri nu vin pe fondul halucinaţiilor, ci pornesc de la un sâmbure de adevăr şi s-au ţesut ulterior precum nişte poveşti. Asta susţine şi psihologul Hanibal Dumitraşcu care susţine că am devenit foarte influenţabili în faţa zvonurilor: „În mod paradoxal, oraşul în care trăim înseamnă bucurie, deşi noi suntem un colectiv deprimat. În primul rând, raţional vorbind, bucureştenii şi-au pierdut încrederea în ei, a scăzut autoritatea şi au crescut şi temerile. Acum, orice zvon care ajunge la urechea lor le schimbă viaţa”.

Bolnavi de „scenarită”

Şi fostul şef în cadrul Inspectoratului General de Poliţie, criminalistul Traian Tandin susţine că multe fapte criminale care au speriat Bucureştiul în trecut aduc teroarea şi în zilele noastre. „Cum englezii l-au avut pe Jack Spintecătorul, aşa l-am avut şi noi pe criminalul în serie Rîmaru. Nu putem spune că mai există bucureşteni care să se teamă de un mort, dar după orice crimă zvonurile şi legendele iau amploare exact cum s-a întâmplat şi în cazul ăsta. Atunci, în anii ’70, când Rîmaru a început să omoare în serie nu s-a creat doar o isterie şi frică în tot oraşul, că nu mai ieşea nimeni din casă, dar se făceau tot felul de scenarii cu locul în care va ataca din nou, că ar căuta să omoare numai femei blonde şi cu bani, ba brunete înalte. Un an a durat toată povestea! Aşa se întâmplă şi acum, doar că, spre deosebire de-atunci, azi sunt mult mai mulţi bucureşteni bolnavi psihic”, explică Tandin.

Bucureşti, file de legendă

Urmăreşte, începând de luni, în paginile „Adevărul de Seară” şi pe www.adevarul.ro, un serial inedit despre cele mai spectaculoase mituri urbane ale Bucureştiului: de la construcţii stranii până la istorisiri incredibile care s-ar fi petrecut în oraşul de pe malul Dâmboviţei.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite