„Luxul la vedere, normal în Capitală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilier al personalităţilor politice şi diplomatice de la Paris, Nicolas Vartan comentează comportamentul urban al bucureştenilor. Un oraş cu suflet balcanic, dar cu urme comuniste, populat cu femei îmbrăcate prost şi bărbaţi ascunşi în maşini de lux. Acesta este Bucureştiul văzut de Nicolas Vartan.

Cum aţi regăsit Bucureştiul după 18 ani petrecuţi în capitala eleganţei, Paris?

Bucureştiul este o capitală în plină mişcare, chiar dacă uneori este o sursă de disconfort. Şocant este că statutul de pieton efectiv nu există, a fost confiscat, iar oamenii se strecoară printre maşini peste tot. Un semn bun este însă apariţia construcţiilor noi, dar care au păstrat şi arhitectura veche a zonei respective.

Acesta este stilul care i se potriveşte Bucureştiului, adică să se transforme într-o capitală europeană a secolului 21 fără să-şi piardă sufletul balcanic.

Care este eticheta pe care o poartă bucureşteanul?

Tinerii care au deja o slujbă în multinaţionale sunt cei care au devenit reperele europene din acest oraş. Femeile însă, în mare parte, sunt înfiorător de prost machiate şi foarte ţipător.

Plus că toate au părul roşu! Trebuie să fie conştiente că promovează astfel o imagine despre femeia din Bucureşti, una aservită instinctelor bărbatului, în timp ce în lume se practică deja egalitatea între sexe.

Sociologii spun că bucureşteanul are un apetit pentru consumul ostentativ. Care este cauza?

Vine din istorie. Oamenii au fost frustraţi vreme de peste 40 de ani, adică nu au avut posibilitatea de a alege. Românii doar se acopereau, nu se îmbrăcau.

Acum, este firesc să cădem în extrema cealaltă. Aici trebuie să intervină însă specialistul, care să-l ghideze pe cel care poate cumpăra un costum de peste 1.000 de euro, dar care poate alege greşit.

Dacă ar şti că un sfat specializat în alegerea vestimentaţiei i-ar putea aduce, de pildă, o promovare în carieră sau să convingă până şi un electorat, atunci i-ar acorda atenţia cuvenită acestui serviciu, total inexistent în România.

Consultantul familiei regale saudite

Născut în 1960, în România, Nicolas Vartan este, din 1995, consilier în imagine personală pentru oficialii de la Paris şi Bruxelles.

A susţinut diverse seminarii internaţionale pe teme de cultură vestimentară ca factor de integrare socială.

Este autorul cărţii „Imaginea de sine”, Polirom, Iaşi, 1999.

A consiliat familia regelui Fath al Arabiei Saudite, reprezentanţii UNESCO sau staff-ul de la Renault.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite