Luni, ziua haosului în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imediat după ce premierul Emil Boc a anunţat că nu renunţă la măsurile de austeritate, sindialiştii au anunţat şi ei programul protestelor: luni va fi grevă generală în educaţie şi administraţie

Peste 400.000 de angajaţi din învăţămînt şi administraţie publică vor intra luni în grevă pe termen nedeterminat, urmând ca acestora să li se alăture, într-o grevă de solidaritate, şi alţi angajaţi din sănătate, transporturi şi penitenciare. Cei mai afectaţi vor fi elevii claselor a XII-a care îşi dau bacalaureatul. De pe 31 mai şi până pe 4 iunie este programat examenul la limbi străine. “Greva din 31 mai va avea loc. Este decizia tuturor confederaţiilor sindicale. Guvernul a propus măsuri inacceptabile pentru Educaţie. Învăţământul este la limita supravieţuirii” a declarat Simion Hăncescu, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt. Decizia profesorilor a atras nemulţumirea elevilor care intenţionează să oraginzeze marşuri de protest în toată ţara, pe 1 iunie, prin care să solicite respectarea dreptului la educaţie.

Medicii operează doar urgenţele

Un număr de 120.000 de cadre medicale au anunţat că pe data de 31 mai, între orele 7.00 şi 15.00 medicii vor efectua doar operaţiile care nu suportă amânare, toate celelate programări vor fi restabilite pentru alte zile. Decizia a fost adoptată în semn de solidaritate cu greva anunţată în sectorul bugetar.“ Între 31 mai şi ziua în care vom declanşa greva generală vor avea loc pichetări în faţa Prefecturilor, urmând ca zilele acestea să stabilim împreună cu celelalte confederaţii sindicale ce alte acţiuni de protest vom mai organiza până la dezbaterea în Parlament a moţiunii de cenzură împotriva măsurilor de austeritate ale Guvernului”, a declarat Marius Petcu, liderul CNSLR Frăţia. .

 
Metrorex  RATB cu o treime din efectiv

Liderii sindicali au anunţat că angajaţii Metrorex, RATB, CFR şi din unele sectoare private, cum sunt cele din construcţii de maşini şi din industria lemnului vor decide în zilele următoare dacă vor intra în grevă pe 31 mai sau 1 iunie. Măsurile de protest ale RATB şi Metrorex vor afecta în plin bucureştenii care vor fi obligaţi să-şi folosească maşinile personale sau alte mijloace de transport pentru a ajunge la destinaţia dorită. RATB a anunţat că din cele 1500 de tramvaie, troleibuze şi autobuze, doar 30 la sută vor circula începând cu ziua de marţi, sub un orar stabilit ulterior. “Până în acest moment nu s-a stabilit clar eşalonarea efectivului auto în ziua grevei. Pot să vă spun că suntem obligaţi să asigurăm transportul cu 30 la sută din efectiv”, a declarat Mihai Vlădărău purtătorul de cuvânt al RATB. Aceiaşi măsură va fi adoptată şi de conducerea Metrorex, care potrivit legii, este obligată să asigure un efectiv de 30 la sută din trenurile din dotare, intr-un interval orar stabilit cu sindicatele din domeniu.

Puşcăriaşii rămân în celule

Personalul angajat în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi-a anunţat participarea la protestele ce vor avea loc tot la 31 mai. Astfel, vor fi afectate vizitele deţinuţilior, prioritate vor avea doar persoanele care se deplasează de la distanţe foarte mari. Deţinuţii nu vor mai ieşi la muncă în folosul comunităţii, iar activităţile de reintegrare în cadrul comunităţii vor fi sistate.
Pe 2, 3 şi 4 iunie, în 30 de judeţe se vor organiza manifestări faţă de măsura de austeritate asumată de Guvern. Pe 3 sau 4 iunie, „în funcţie de data dezbaterii moţiunii de cenzură”, se va organiza un lanţ uman în faţa Parlamentului, cu manifestări la cele patru porţi de intrare. În cazul în care se votează moţiunea de cenzură, toţi sindicaliştii vor intra în grevă generală pe data de 4 iunie. „Data grevei generale nu o precizăm deocamdată, în programul nostru este trecută pe 4 iunie, dar nu este sigur. Dacă se votează moţiunea de cenzură, ne îndreptăm spre un stat totalitar”, a spus Marius Petcu.
Ca reacţie la măsurile anunţate de sindicalişti, Guvernul spune că va continua dialogul cu aceştia. Mihai Şeitan, ministrul Muncii a afirmat că “este păcat” că sindicatele încearcă să forţeze împotriva unor măsuri “strict necesare” şi a amintit că pe perioada grevei nu sunt plătite salariile.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite