Lungul drum către certificatul de grefă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O simplă plângere depusă la tribunal necesită, pe lângă taxe, mult timp. Aproape toate instituţiile care au program cu publicul sunt locuri în care poţi să îţi pierzi răbdarea, dar şi raţiunea. La judecătorii, lucrurile parcă se înrăutăţesc.

Holurile Tribunalului Bucureşti sunt ticsite zilnic de oameni care plimbă hârtiile de la un birou la altul. Fie pentru a plăti o taxă sau a solicita un certificat de grefă, fie doar pentru a obţine o ştampilă, nervii bucureştenilor care au de-a face cu astfel de situaţii se întind la maximum şi se izbesc de indiferenţa şi indolenţa birocraţilor. Vocea gravă sau uşor răstită a unei funcţionare îi aleargă dintr-o parte într-alta pe ghinioniştii care au de rezolvat o problemă în justiţie.

Tribunalul Bucureşti, de pe strada Danielopol Gheorghe, te întâmpină cu o atmosferă ce aminteşte de vremuri de mult timp apuse. Îmbâcseala te izbeşte încă de la intrare, priviri disperate şi paşi grăbiţi populează holurile. Aici, la adăpostul pereţilor scorojiţi, îşi desfăşoară activitatea Judecătoriile sectoarelor 1 şi 4.

Probă de rezistenţă: cinci cozi, patru ore


Patru ore. Atât i-a trebuit lui Marius Cimpoiu, un bucureştean în vârstă de 42 de ani, să depună o plângere împotriva unui agent de poliţie care i-a reţinut permisul de conducere. L-am găsit pe treptele Judecătoriei sectorului 4.

Pentru a urma demersul necesar a avut nevoie de copie după buletin, o copie după procesul verbal, achitarea unei taxe de timbru, un timbru, o plângere contravenţională şi o cerere de emitere a certificatului de grefă.

„Am fost nevoit să plătesc două taxe, pentru timbru şi timbrul judiciar, la două ghişee diferite, unde am stat la coadă câte zece minute”, a spus Cimpoiu.

Drumul lui s-a oprit la Registratură, unde a ajuns la ora 9.00, în timp ce programul este de la ora 10.00 la ora 14.00. Aici deja se formase coadă, fiecare cetăţean fiind frământat de problema lui.

„Am aşteptat 45 de minute la o coadă de peste 25 de persoane. După ce am intrat, o funcţionară mi-a pus toate foile la dosar şi mi-a înmânat termenul de judecată, iar pentru certificatul de grefă m-a trimis cu numărul de dosar la un alt birou”, a continuat Cimpoiu.

Următoarea oprire a fost la dactilografie, unde a dat de altă aglomeraţie. „De ce atâta birocraţie? Până la urmă mi-am irosit patru ore din viaţă, stând la cozi”, a spus bărbatul. După o jumătate de oră, Marius Cimpoiu a primit în sfârşit, cerificatul de grefă ştampilat.

În Tribunalul Bucureşti toate uşile sunt închise şi nu există niciun birou de informaţii menit să descâlcească ordinea în instituţie. În acest caz, singura speranţă este la jandarmi, care fac pe ghizii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite