Luna lui Cuptor topeşte România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza caniculei, apelurile la ambulanţă s-au dublat, pădurile din Bucegi s-au aprins de mai bine de patru zile, iar agricultorii se iau cu mâinile de cap ca urmare a secetei prelungite.

Sudul României se prăjeşte la temperaturi de până la 40 de grade Celsius. Meteorologii au prelungit avertizarea de cod galben de caniculă până marţi la ora 18.00 pentru tot sudul şi sud-estul ţării, unde vom avea temperaturi de până la 38 de grade Celsius, iar indicele de confort termic va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Culturile de cereale, compromise

Un incendiu de vegetaţie a izbucnit, joi, în urma unui trăsnet, în Masivul Bucegi, la o altitudine de 1.700 de metri, flăcările cuprinzând hectare întregi de vegetaţie alpină. Terenul aparţine Casei Regale şi este administrat de Romsilva. La mai bine de patru zile de la izbucnirea incendiului, situaţia rămâne de necontrolat din cauza terenului inaccesibil. Ieri, pârjolul putea fi observant din staţiunile de pe Valea Prahovei.

Potrivit primarului din Buşteni, Emanoil Savin, 25 de voluntari din zonă vor încerca să urce şi astăzi cu maşini de teren încărcate cu apă. Dâmboviţa şi Vaslui sunt două dintre judeţele afectate sever de seceta din ultima lună. În unele zone, culturile de cereale sunt compromise în proporţie de 100%. Potrivit inginerului Eugen Marin, director al Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală – Dâmboviţa, anul agricol poate fi salvat doar dacă va ploua în următoarea perioadă.

„Situaţia este foarte gravă şi totul se trage de la lipsa precipitaţiilor din ultimele 30-40 de zile. Dacă va ploua, majoritatea suprafeţelor cultivate cu porumb au şanse să îşi revină, deşi 8.000 din cele 67.000 de hectare de culturi din judeţ sunt compromise”, a declarat acesta.

Lipsa precipitaţiilor a distrus o mare parte a culturilor agricole şi în judeţul Vaslui. Potrivit conducerii Direcţiei Judeţene Agricole, dintr-un total de 291.000 de hectare semănate, aproape jumătate sunt pierdute. Cel mai mult au de suferit cultivatorii de rapiţă, deoarece planta este foarte sensibilă la secetă, iar suprafaţa afectată este compromisă în totalitate.

Trenuri întârziate

De asemenea, canicula îi afectează pe operatorii de transporturi feroviare care sunt nevoiţi să îşi modifice programul. Astfel, din cauza căldurii, trenurile înregistrează întârzieri, în medie, de 15-20 de minute, din cauza restricţiilor de viteză impuse de temperaturile ridicate, iar trenurile care tranzitează judeţele din sud şi sud-est, afectate de codul galben, ajung la destinaţii cu întârzieri de până la 180 de minute. În perioada de caniculă, temperaturile înregistrate la nivelul şinelor ferate ajung şi la 60 de grade Celsius, cote la care infrastructura are de suferit. Călătorii sunt sfătuiţi ca, în perioada de valabilitate a codului galben de caniculă, înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile produse în traficul feroviar, la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521.

Linia 112 s-a încins

Şi medicii care asigură serviciul de ambulanţă au parte de zile foarte aglomerate. Numai  în Bucureşti şi Ilfov, peste 1.800 de oameni au avut nevoie de ajutorul medicilor de la urgenţă în acest weekend.

Majoritatea cazurilor au fost urgenţe de gradele 0 şi 1, persoane cu probleme respiratorii grave sau cu hipertensiune care au căzut în stradă din cauza căldurii. În aceste zile, medicii bucureşteni sunt pregătiţi să intervină cu 75 de echipaje.

Ţara arde, turismul pe litoral înfloreşte

Canicula i-a făcut pe foarte mulţi orăşeni să se refugieze la mare în weekendul ce abia a trecut. Apro-ximativ 150.000 de turişti au luat cu asalt litoralul. Ca şi până acum, Mamaia, Costineşti şi Vama Veche sunt staţiunile preferate de români. Aici, gradul de ocu-pare la unităţile de cazare se apropie de 100%, iar patronii teraselor şi restaurantelor spun că vânzările din acest weekend le-au depăşit cu mult aşteptările.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite