Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşii ortodocşi vor lua Lumină Sfântă de la Biserica Mormântului Sfânt în această seară, pe Aeroportul „Henri Coandă“. Slujba de Înviere la ortodocşi va putea fi urmărită la Catedrala Patriarhală pe un ecran uriaş, iar în bisericile romano-catolice va fi oficiată în opt limbi străine.

O delegaţie a Patriarhiei Române condusă de Preasfinţitul Episcop Varsanufie Prahoveanul va aduce Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, astăzi, de la ora 19.00. „De Lumina Sfântă se vor bucura nu doar bucureştenii, ci şi credincioşii din ţară. La aeroport vor veni să ia lumină delegaţi ai Protoieriilor din Arhiepiscopia Bucureştilor si ale altor Eparhii din cuprinsul Patriarhiei Române“, a explicat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Constantin Stoica.

Ceremonia de la Catedrala Patriarhală, oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va începe la miezul nopţii şi va dura circa o oră, după care la ora 1.00 va avea loc Sfânta Liturghie care va dura până la ora 3.30.

„Un ecran de mari dimensiuni va fi amplasat în piaţeta dintre Catedrală şi Palatul Patriarhiei pentru ca miile de credincioşi care nu vor avea loc în Catedrală să poată participa la slujbă“, a mai spus purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Slujba, oficiată în opt limbi

Peste 20.000 de credincioşi romano-catolici vor sărbători Paştele în aceeaşi zi cu ortodocşii. Slujba de Înviere la credincioşii romano-catolici va începe la ora 23.00, la Catedrala „Sfântul Iosif“ şi de la ora 20.00, la celelalte 12 biserici din Capitală.

Slujba va fi oficiată, pe lângă română, în opt limbi străine, în funcţie de comunităţi: engleză, franceză, arabă-Biserica Franceză-, în italiană şi poloneză- la Biserica Italiană, în maghiară, germană şi spaniolă- la Biserica Bărăţiei. La Catedrala „Sfântul Iosif“, ceremonia va începe în pridvor cu sfinţirea focului şi aprinderea lumânării pascale, ce va fi purtată în procesiune până în altar. „În acest timp, credincioşii vor aprinde lumânările .„Vor fi trei opriri, moment în care Arhiepiscopul Ioan Robu va ridica lumânarea pascală, anunţând «Lumina lui Hristos»“, a explicat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, părintele Ieronim Iacob.

După tragerea clopotelor la miezul nopţii, în cadrul Liturghiei se va sfinţi apa pentru Botez care va fi folosită până la Rusalii.

Lumina de la Ierusalim, tradiţie de un an

Credincioşii ortodocşi au luat pentru prima dată Lumina Sfântă adusă din Ierusalim anul trecut. Lumina de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a ajuns anul trecut în Bucureşti, Braşov, Sibiu, Constanţa şi la mănăstirile din Bucovina. De asemenea, la fel ca în acest an, un avion a ajuns cu lumina şi pe Aeroportul Ştefan cel Mare din Suceava.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite