Lumânări aprinse în faţa Casei Presei Libere, în memoria celor care au murit de SIDA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de comunităţi din întreaga lume se reunesc în fiecare an în cea de-a treia duminică a lunii mai pentru a aprinde lumânări şi candele în memoria celor care au murit din cauza SIDA.

În România, ritualul aprinderii lumânărilor îşi propune să aducă un omagiu colectiv românilor dispăruţi din cauza SIDA, să transmită un mesaj de încurajare copiilor şi adulţilor care trăiesc cu HIV/SIDA şi să lanseze un îndemn la prevenire şi solidaritate celorlalţi semeni ai lor, , potrivitAsociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS).

Manifestarea este, în acelaşi timp, o încercare de a mobiliza toate forţele capabile să schimbe cursul epidemiei, de la autorităţi politice sau religioase, personal medical, asistenţi sociali, profesori, comunităţi artistice, organizaţii neguvernamentale, jurnalişti, medii de afaceri etc., până la cei ce se vor afla în trecere prin zonele de desfăşurare a evenimentului.

Astfel, astăzi, ARAS organizează Memoriale SIDA, cu ocazia Zilei Internaţionale a Lumânărilor Aprinse, în Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi, Piatra Neamţ şi Timişoara.

În Bucureşti, vor avea loc simultan activităţi, între orele 16,00 şi 18,00, în parcurile Tineretului, Cişmigiu şi Herăstrău, unde voluntarii ARAS vor discuta cu oamenii prezenţi despre semnificaţia acestei zile, le vor oferi fundiţe roşii - simbol mondial de luptă anti-SIDA şi de solidaritate cu persoanele infectate - şi candele pe care să le aprindă în memoria persoanelor decedate.

Începând cu ora 19.00, ARAS invită toate persoanele interesate să i se alăture într-un ceremonial de aprindere de lumânări şi desfăşurare de quilturi în faţa Casei Presei Libere (pe platoul din faţa fostei Burse Române de Mărfuri).

Ziua Internaţională a Lumânărilor Aprinse este cea mai amplă mişcare anti-SIDA din lume iar ARAS este asociaţia care, în 1992, a introdus în România acest tip de comemorare, prin care îşi propune nu doar să aducă un omagiu colectiv celor dispăruţi, ci şi să transmită un mesaj de încurajare celor afectaţi de HIV/SIDA şi un semnal de alarmă celor care încă mai pot evita această boală.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite