Lucrări în casă fără autorizaţie de construcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aţi bătut un cui în perete şi vecinii v-au reclamat la primărie? Au venit inspectorii municipali să vă întrebe dacă aveţi autorizaţie de construcţie? Tot ce e posibil, în condiţiile în

Aţi bătut un cui în perete şi vecinii v-au reclamat la primărie? Au venit inspectorii municipali să vă întrebe dacă aveţi autorizaţie de construcţie? Tot ce e posibil, în condiţiile în care puţini ştiu că multe lucrări din apartamente se pot face fără avize speciale de la primărie. Aşa că pentru multe dintre lucrările pe care le faceţi nu trebuie să pierdeţi timpul pe la ghişeele primăriei.
De exemplu: dacă puneţi termopane în locul tâmplăriei vechi şi nu modificaţi forma pereţilor, nu aveţi nevoie de certificat de urbanism sau autorizaţie de construcţie. La fel şi în cazul zugrăvelilor sau vopsitoriilor interioare. Puţin ştiu că la liber este şi zugrăvitul faţadelor atunci când nu se schimbă culoarea clădirii şi elementele de faţadă.
Dacă v-aţi plictisit de linoleumul vechi sau de duşumea, sau parchetul vechi, puteţi pune o pardoseală nouă fără a anunţa primăria. Vor afla însă vecinii, care vă vor reclama. Staţi fără grijă, că nu vă trebuie autorizaţie de construcţie. Acelaşi regim îl au şi lucrările de schimbare a faianţei şi a gresiei. Singurul lucru pe care trebuie să îl respectaţi, potrivit Legii 50 pe 1991, este programul de odihnă al vecinilor. Mai complicat este pentru cei care locuiesc în clădiri cu valoare istorică. În aceste cazuri, chiar pentru zugrăveli sau schimb de tâmplărie este nevoie de avizul autorităţilor locale sau al comisiilor de specialitate ale Ministerului Culturii şi Cultelor. Avantaje au şi cei care locuiesc la curte. Nu este nevoie de autorizaţie de construcţie pentru lucrări la trotuare sau finisaje la ziduri de sprijin şi scări de acces, în condiţiile în care nu modificaţi calitatea şi aspectul elementelor constructive.

Atenţie mare însă! Dacă dintr-un apartament cu mai multe camere vreţi să faceţi mai puţine, prin demolarea unor pereţi, atunci trebuie să luaţi drumul primăriei. Mai mult, trebuie să cereţi şi o expertiză cadastrală şi să aveţi şi un proiect făcut de un specialist. Altfel riscaţi amenzi care variază de la 2.000 RON la 100.000 RON.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite