Locurile de joacă sunt capcane mortale pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de accidente se produc în fiecare an din cauza leagănelor şi a toboganelor din spaţiile de joacă improprii.  Totul cade în atribuţia părinţilor care sunt nevoiţi să fie cu ochii

Sute de accidente se produc în fiecare an din cauza leagănelor şi a toboganelor din spaţiile de joacă improprii.  Totul cade în atribuţia părinţilor care sunt nevoiţi să fie cu ochii în patru, ca prichindeii lor să nu se accidenteze.

Cu toate că reprezentanţii primăriilor se laudă că toate echipamentele din locurile de joacă sunt autorizate şi nu reprezintă un pericol pentru micuţii care le folosesc, realitatea de pe teren îi contrazice. Un exemplu este cel al părculeţului de pe Strada Panait Cerna, din sectorul 3 al Capitalei. Un mâner al balansoarului era rupt azi-dimineaţă, existând oricând pericolul de accidentare al copiilor. Lângă balansoar, o frânghie ce aparţine unei „căţărătoare”, aşa cum o numesc prichindeii, era ruptă pe jumătate. „E de multe luni în această situaţie. Au rupt-o copiii mai mari”, ne-a spus Ştefan, un băieţel de zece ani, în timp ce se dădea în leagăn.

Echipamente fără parapet


Şi tot în sectorul 3, dar pe strada Răcari, o altă capcană pentru copii. De această dată, un aparat de o înălţime de aproape doi metri fără niciun parapet, deşi e pentru copiii între doi şi şase ani, conform etichetei.

Tobogane şi balansoare rupte


O situaţie şi mai gravă este cea din Parcul Carol, situat în buricul Bucureştiului. Aici, în trei dintre locurile de joacă pentru copii, leagănele au vopseaua scorojită, iar toboganele şi balansoarele sunt rupte. „Nu-mi las nepoţica singură în acest spaţiu de joacă. Totul este vechi, nisipul de sub leagăn s-a tasat, iar copiii pot cădea cu capul de acest ciment”, a explicat bucureşteanca Emilia Olteanu. Ea a adăugat că nici spaţiul de joacă din zona Aleea Călineşti din sectorul 4 al Capitalei nu este frecventat, din cauza nisipului murdar şi a materiilor fecale lăsate de câini.

Spaţiile de joacă sigure, conform Primăriilor

În astfel de situaţii, obligatia revine primăriilor şi când există reclamaţii şi protecţiei consumatorului. Conform datelor furnizate de primăriile de sector, în Capitală există aproximativ 1.000 de spaţii de joacă, dintre care 80 în sectorul 1 şi 104 în sectorul 2.  În sectorul 3 sunt 325 de locuri de joacă, în sectorul lui Cristian Popescu Piedone există 293 iar în sectorele 5 şi 6 sunt 51, respectiv 125. Toate spaţiile de joacă ar fi sigure, conform primăriilor, fiind verificate periodic de Administraţia Domeniului Public din fiecare sector.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite