Locuri puţine în căminele studenţeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi anul acesta sunt mai puţini studenţi ca anul trecut, deficitul locurilor în cămine este mare. Bucureştiul conduce detaşat în topul oraşelor din România cu cei mai mulţi studenţi care rămân fără loc în cămin, cu circa 30.000.

Cazarea studenţilor în căminele Universităţii Politehnica Bucureşti şi în cele ale Academiei de Studii Economice a debutat astăzi. Încărcaţi cu bagaje, tinerii s-au grăbit să-şi ocupe camerele încă de dimineaţă. “Nu mi-aş fi permis să stau cu chirie. Îmi caut de lucru şi nu îmi găsesc. Chiria în cămin costă puţin, 950 de lei pe lună”, a spus Georgiana, studentă în anul I la masterat în cadrul Universităţii Politehnica.

Liderul Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR), Ionuţ Poenaru, a declarat că  în acest an sunt mai mulţi studenţi care vor să stea în căminele din Regie, deşi preţul chiriilor în oraş a scăzut. “Din cauza crizei economice, majoritatea studenţilor nu îşi permit să-şi închirieze apartamente. Deşi preţul chiriilor este mai mic ca anul trecut, cheltuielile utilităţilor sunt foarte mari. Tot mai convenabil e să stai la cămin”, a explicat Ionuţ Poenaru.

Cămine cu sală de fitness
Potrivit directorului de patrimoniu al Universităţii Politehnica Bucureşti, Constantin Zaharia, deficitul de locuri în cele 27 de cămine ale instituţiei este de circa 3.000. “Studenţii de la Politehnică au condiţii foarte bune, fiindcă toate căminele au fost renovate. În plus, am realizat pentru studenţi o grădină pentru lectură şi săli de lectură. De asemenea,  clădirea în care vor funcţiona cele 16 săli de lectură este dotată şi cu sală de fitness şi cu un club unde studenţii pot juca biliard şi tenis de masă. Aparatele pentru fitness urmează să fie aduse în zilele următoare”, a mai spus directorul de patrimoniu al universităţii.

Mai multe locuri în oraşele mici
Potrivit UNSR, Bucureştiul se confruntă cu cel mai mare deficit pentru locurile de cazare, circa 30.000, urmat de Iaşi cu un deficit de până la 20.000 şi de Timişoara cu un deficit de 10.000 de locuri. Cea mai bună situaţie se înregistrează în centrele universitare mai mici precum Bacău, Craiova, Târgu Jiu, Petroşani, Reşiţa, Ploieşti şi Galaţi, unde sunt suficiente locuri pentru studenţi. Ca în fiecare an, prioritate la obţinerea unui loc în cămin o au studenţii din anii II, III şi IV, care îşi păstrează locul de la un an la altul. Cele mai puţine şanse la cazare o au bobocii şi studenţii din primul an la masterat. Ei primesc de regulă loc de cazare în funcţie de media de admitere.

Bătaia pe locuri ridică şpăgile
Un loc în căminele universităţilor de stat din Bucureşti se vinde la negru de către studenţi cu preţuri cuprinse între 200 şi 800 de euro. Cel mai scump loc se vinde în Complexul Studenţesc Moxa ce aparţine ASE, iar cel mai ieftin în cele ale Universităţii din Bucureşti, mai exact în Măgurele, Fundeni şi Poligrafie, potrivit unui studiu al Uniunii Studenţilor din România (USR). Dacă sunt prinşi că fac comerţ la negru cu locurile, studenţii riscă nu doar să fie daţi afară din cămin, ci şi exmatriculaţi din universitate.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite