Liniile de tramvai, săbii pentru şoferi: un bărbat a fost străpuns de bucăţi de metal desprinse din şina de tramvai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infrastructura de tramvai expirată este un adevărat pericol pentru bucureşteni, atât pentru pietoni, cât şi pentru conducătorii auto. Un bărbat a ajuns în stare gravă la spital din această cauză, după ce o şină de tramvai desprinsă i-a străpuns maşina, piciorul şi stomacul.

Câţi dintre voi nu i-aţi observat, noaptea, pe acei sudori care lucrează la liniile de tramvai din Bucureşti? Şi câţi dintre voi nu aţi văzut o şină defectă, desprinsă din calea de rulare a tramvaiului? Din această cauză, Valerian Voinea (46 de ani), un şofer bucureştean, a ajuns la spital în stare foarte gravă, în noaptea dintre 23 - 24 septembrie, după ce o bucată de metal din linia de tramvai i-a străpuns maşina, piciorul şi stomacul.

Primul accident, prima şină în stomac

A fost primul său accident şi culmea, nici măcar nu a fost vina sa. Bărbatul, de profesie mecanic auto, se afla la volanul unei Dacia 1310, pe Bulevardul Mărăşeşti. Aproape de Parcul Carol, o şină de tramvai s-a desprins de pe şosea, a străpuns podeaua maşinii şi l-a rănit grav. Conştient, Valerian Voinea şi-a scos singur tija din burtă. Fratele său, care se afla în maşină a scăpat nevătămat şi a sunat după ajutoare. Bărbatul a fost dus imediat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat de urgenţă.

"Era în drum spre casă când s-a petrecut nenorocirea. Mai avea cinci minute şi ajungea. Fusese plecat din Bucureşti. Cumnatul meu, care era în maşină cu Valerian, a sunat-o pe fiica noastră şi i-a dat vestea. Când m-a anunţat Bety, am simţit că-mi fuge pământul de sub picioare", ne-a povestit soţia victimei, încă şocată de eveniment.

RATB se disculpă

Purtătorul de cuvânt al Brigăzii Poliţiei Rutiere, Ioana Stancu, a precizat că în zona în care a avut loc accidentul şoferii pot circula pe linia de tramvai, aceasta fiind considerată bandă de circulaţie.

Reprezentanţii Regiei Autohtone de Transport Bucureşti (RATB) dau vina pe traficul intens. „Din primele cercetări s-a constatat că desprinderea segmentului de şină s-a produs din cauza circulaţiei auto intense de pe Bulevardul Mărăşeşti, "pe fondul corodării laturilor profilului"‟, a explicat Brânduşa Raeceanu, purtător de cuvânt al companiei de transport în comun.

Bucureştiul, împânzit de şine desprinse

Bulevardul Mărăşeşti, însă, nu este singurul loc cu linie de tramvai avariată. „Chiar astăzi-dimineaţă am văzut nişte muncitori cum cârpeau şina de tramvai aici, în Pipera. De când ştiu eu locul ăsta, aşa a rămas. S-au făcut doar mici reparaţii, dar să le schimbe, nicidecum. Odată mi-a explodat şi cauciucul din cauza asta‟, a spus Ştefan Matei, un taximetrist din zona Pipera. Un altul care staţiona lângă el a intrat în discuţie: „În zona Maica Domnului, de exemplu, linia de tramvai e praf. Îţi rupi maşina pe şinele de acolo. La fel este şi în zonele Titan, Diham, Lacul Tei sau Bucureştii Noi‟.

Dar de ce se desprind şinele de tramvai? Una dintre explicaţii vine din partea lui Vasile Petrariu, preşedinte executiv în cadrul Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB). „ Sunt zone în care infrastructura nu s-a schimbat de foarte mult timp. În acest caz este şi linia de tramvai de pe Bulevardul Mărăşeşti, care a fost introdusă acum aproximativ 20 de ani şi dispune de un sistem de asamblare foarte vechi. Şine de tramvai deteriorate se mai găsesc şi în zonele Basarabia şi Pantelimon‟, a declarat Petrariu.

El a adăugat că: „Aceste modernizări ale liniilor de tramvai trebuie realizate din fonduri acordate de Primăria Capitalei, pentru care s-ar părea că nu sunt o prioritate".

De multe ori, şoferii bucureşteni sunt forţaţi de aglomeraţie sau de starea precară a drumurilor să circule pe şinele de tramvai, chiar dacă au sau nu au voie. În aceste condiţii, riscul de accidente creşte.  

Bolnavul este în stare gravă

După accidentul din Bulevardul Mărăşeşti,  Valerian Voinea a fost transportat la spitalul Floreasca din Capitală. „A avut o plagă la picior şi o plagă abdominală, fiindu-i atins stomacul de o bară metalică din şina de tramvai. Ambele plăgi au fost operate. Acum pacientul se află la terapie intensivă. Starea lui este gravă, dar stabilă", a declarat, pentru „Adevărul", Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt al spitalului. Medicul a mai spus că oricând poate apărea o infecţie. Pacientul va mai sta în spital în jur de 10 zile, dacă starea lui evoluează bine, însă durata de spitalizare se poate extinde chiar şi la trei săptămâni.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite