Liber pentru taximetrişti la Aeroportul Otopeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi şoferii de taxi care deţin autorizaţie vor putea oferi, începând de luni, servicii de transport pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă.

Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti ar putea fi patrulat, începând de săptămâna viitoare, de toate companiile de taxi existente în Capitală şi în judeţul Ilfov. Asta după ce, ani la rând, autorităţile au făcut licitaţii pentru alegea firmelor care să desfăşoare această activitate pe aeroport în încercarea de a instala o ordine. Astfel, de luni, orice transportator care deţine autorizaţie emisă de autorităţile din Bucureşti şi Ilfov, va avea acces pe Aeroportul Otopeni pentru a prelua sau lăsa clienţi.
Până acum, pe aeroport doar 13 firme de taxi şi 57 de PFA-uri aveau permis de acces auto.

„Fiecare va veni cu tariful lui“

Companiile de transport în regim de taxi care operau până acum pe aeroport practicau un tarif de 3,5 lei pe kilometru. Odată ce toţi vor avea acces, situaţia se va schimba. Potrivit reprezentanţilor aeroportului, taximetriştii vor practica tarifele care le-au fost impuse până acum, în funcţie de autorizaţie, pentru fiecare companie. Cei care funcţionau doar în Capitală vor rămâne majoritatea cu 1,39 de lei pe kilometru, iar cei care operau deja pe aeroport, cu 3,5 lei pe kilometru.

„Decizia a fost luată pentru că s-a modificat legislaţia. Specifică clar că are acces liber orice transportator din Ilfov şi Bucureşti. Nu se mai fac licitaţii, nu mai este un număr limitat de locuri“, a declarat Mihaela Chiril, şeful serviciului de comunicare al Aeroportului Otopeni. Astfel, articolul 24 (2) din legea 68 pe 2008 a suferit modificări la începutul anului 2010 prin legea 168 pe 2010. Articolul respectiv, în care se menţiona de licitarea firmelor care să primească permis de acces pe aeroport, fiind abrogată.

Vasile Ştefănescu, preşedintele Camerei Taximetriştilor, susţine că, „nişte persoane cu interese au reuşit să destabilizeze ordinea care se instalase cât de cât pe Aeroportul Otopeni. Au ţinut neapărat să vadă lumea haos la prima poartă a ţării. Se făcuse licitaţie pentru acele firme, era cât de cât bine“.
El mai spune că odată ce vor avea liber toţi, tarifele vor fi iar diferenţiate. „Dar nu vor fi benefice pentru cetăţeni. Niciun taximetrist nu-şi va permite să stea acolo cu 1,39 de lei pe kilometru şi să circule între Otopeni şi cine ştie ce zonă din Bucureşti. Va face şmecherii şi va încasa dublu, triplu“, a adăugat el.

Fiecare intrare îl costă pe taximetrist 6 lei
Eliberarea permiselor este gratuită, iar accesul autovehiculelor în zona de aşteptare, respectiv de preluare a pasagerilor, se va efectua după achitarea tarifului de acces taxi, de 6 lei. Eliberarea acestor permise se face în cel mult 10 zile lucrătoare de la data depunerii solicitării scrise şi documentaţiei necesare pentru desfăşurarea acestor servicii.

„Ca să obţină această autorizaţie trebuie să depună un dosar la Aeroport cum că este deţinător al autorizaţiei de taxi şi alte cerinţe minore. I se dă un ecuson în baza căruia are acces după ce va plăti şi 6 lei de fiecare dată când intră. Ca şoferul de taxi să recupereze cei 6 lei trebuie să facă măgării şi asta va suporta, deşi nu este corect, cetăţeanul“, a adăugat Vasile Ştefănescu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite