Liberul la stat pe iarbă: relaxare europeană sau boschetăreală românească?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Derogarea dată de primarul Oprescu bucureştenilor de la vechea regulă “Nu călcaţi iarba” a transformat parcurile în dormitoare pentru aurolaci.

Persoane fără adăpost, drogaţi şi alcoolici pun noaptea stăpânire pe parcurile din centrul Capitalei. Mai mult, spaţiile verzi au devenit cantine sociale, toalete publice şi locuri de făcut amor.

La mai bine de un an de când primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a ridicat interdicţia de staţionare pe iarbă în parcuri, majoritatea bucureştenilor nu se pot bucura de această libertate de acces.

Spaţiile verzi au fost luate cu asalt în special de persoanele fără adăpost, care lasă în urma lor gunoaie ce-i alungă pe cei care ar vrea să se relaxeze pe iarbă.

Dormitorul aurolacilor

De exemplu, în Parcul Cişmigiu, în zona restaurantului Monte Carlo, spaţiul verde era ieri plin de resturi lăsate de oamenii care, peste noapte, au venit aici să mănânce salam cu roşii, să-şi facă nevoile tot în zonă şi, de cele mai multe ori, să se şi încaiere cu alte grupări de vagabonzi, dar şi de tineri scăpaţi de sub supravegherea părinţilor.

„Dacă veniţi dimineaţa, înainte de ora 8.00, nu puteţi păşi de gunoaie. În fiecare seară se adună vreo 50 de persoane, stau pe bănci şi mănâncă sau beau, ţipă, joacă fotbal. Stau aici toată noaptea, unii dorm, alţii discută. Dimineaţa, când venim să facem curăţenie, se risipesc”, a povestit una dintre angajatele Administraţiei Lacuri parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB).



Fără soluţii

image

Bucureştenii care ies la plimbare în Cişmigiu îi pot “admira” la locul faptei pe stăpânii spaţiului verde, iar priveliştea le ia tot cheful de a se odihni pe iarbă.

„În aproape toate parcurile din Bucureşti este aceeaşi poveste. În fiecare noapte patrulăm şi acolo unde găsim astfel de persoane le dăm amenzi şi le scoatem din parc. Problema este că lor nu le pasă de amenzi, iar altfel de pedeapsă nu există. Imediat după ce pleacăm, vagabonzii se adună din nou”, a spus Răzvan Popa, purtător de cuvânt Poliţia Locală Bucureşti.

El a adăugat că majoritatea celor care se adună noaptea prin parcuri sunt fie sub influienţa drogurilor, fie a alcoolului, iar unii dintre ei sunt foarte violenţi. „Aici au loc de întâlnire cu dealerii de droguri, aici se formează cupluri, îi găsim întreţinând relaţii intime. Nu avem ce să le facem, mai ales că pot fi foarte periculoşi. Odată un grup de zece persoane au atatcat doi poliţişti”, a mai spus Răzvan Popa.

Pericol pentru bucureşteni

Cei care locuiesc în apropierea parcului Herăstrău spun că situaţia este mai dificilă de la an la an.

„Vara asta s-au adunat mai mulţi ca niciodată. Înjură, scrijelesc băncile şi copacii cu mesaje obscene, se iau de oricine care trece prin apropiere. Pe deasupra, aici, pe iarbă, îşi fac nevoile. Cum să mai vii a doua zi cu copilul să te plimbi pe iarbă?”, ne-a spus Mircea Marinescu, un bucureştean care locuieşte într-o casă de lângă parcul Herăstrău.

În toate parcurile din Capitală îngrijitorii încercă să cureţe ceea ce lasă în urma lor hoardele de vagabonzi. Atât poliţiţiştii cât şi reprezentanţii ALPAB-ului spun că situaţia nu se va îmbunătăţi. „Ar trebui o armată de oameni care să păzească parcul. Cu doi agenţi nu faci nimic, le este şi frică să se apropie de ei”, a spus un angajat al ALPAB.

Parcul gunoaielor

Parcul Pantelimon este, de asemenea, un pericol pentru bucureşteni. Dacă în Cişmigiu zeci de lucrători muncesc zilnic pentru a strânge gunoaiele lăsate de găştile de vagabonzi, în Pantelimon lucrătorii s-au dat bătuţi, iar mizeria a preluat controlul.

Astfel, sticlele de plastic, fiarele ruginite, excrementele şi copacii rupţi conturează un piesaj dezolant. Şi aici îşi fac veacul tot felul de persoane dubioase pe care poliţiştii nu reuşesc să-i ţină sub control.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite