Liber la zgârie-nori în zone istorice: doi deputaţi PSD vor să modifice legea urbanismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intenţia deputaţilor PSD Antonella Marinescu şi Eduard Martin de modificare a legii urbanismului în favoarea dezvoltatorilor ar readuce haosul urbanistic din anii 90 în marile oraşe

Dezastrul urbanistic din anii 1990 riscă să se dezlănţuie iarăşi în marile oraşe. Turnuri de zeci de etaje în cartierele vechi ale Bucureştiului sau mall-uri în zonele fără infrastructură rutieră vor fi posibile dacă amendamentele a doi deputaţi PSD vor fi adoptate de Parlament. Deputaţii Antonella Marinescu şi Eduard Martin au propus o serie de modificări la legea urbanismului mult mai permisive pentru dezvoltatori decât cele conţinute acum în actul normativ. Propunerea de modificare se află la Comisia de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului de la Camera Deputaţilor şi a stârnit nemulţumirea arhitecţilor şi a organizaţiilor neguvernamentale.

Fiecare cu PUZ-ul lui

Unul dintre cele mai controversate amendamente se referă la investitorii privaţi care îşi pot concepe propriile Planuri Urbanistice Zonale (PUZ). Acestea sunt realizate acum de administrația locală (în afară de proiecte foarte ample, cum ar fi cartiere rezidențiale, hipermarketuri sau parcuri industriale).

Potrivit amendamentului propus, PUZ-urile ar urma să fie emise în baza unui aviz de oportunitate semnat de arhitectul-șef şi de primar. Un alt amendament prevede că avizul de oportunitate se obține de la primar și arhitectul-șef. Așadar, celelalte instituții precum Comisia Tehnică de Urbanism de pe lângă Primăria Capitalei, Ministerul Culturii și Ministerul Mediului nu mai au foarte multe de spus.

De asemenea, un alt amendament spune că PUZ-ul este obligatoriu în cazul zonelor centrale ale localităţilor, zonelor protejate, a complexelor de odihnă şi agrement, a parcurilor industriale, a parcelărilor, infrastructura de transport, zonele supuse restructurării sau regenerării urbane, altor zone stabilite de autorităţile locale. Însă, pe listă nu se regăsesc clădirile de birouri, ansamblurile rezidențiale și marile centre comerciale, adică cele mai importante și frecvente investiții din acest moment. O parte dintre amendamente au fost deja adoptate de Comisie, urmând ca toate modificările propuse de for să treacă și de plenul Camerei Deputaților.

Organizațiile nonguvernamentale au ripostat, spunând că modificarea acestei legi ar dezlănțui un dezastru urbanistic și că ar putea apărea clădiri de zeci de etaje în zone protejate sau malluri în spații fără infrastructură rutieră. Nicușor Dan, președintele Asociației „Salvați Bucureștiul‟ a explicat că, dacă acum legea îi ține cât de cât în frâu pe rechinii imobiliari, modificarea acesteia în sensul dorit de cei doi iniţiatori ar însemna undă verde la construcții neadecvate. „În prezent, există tot felul de PUZ-uri blocate, care ar putea fi aprobate dacă legea trece de plen. De exemplu, un privat vrea să construiască un turn de 100 de metri în intersecția de la Răzoare. Mai există un proiect pentru o clădire cu cinci etaje pe strada Doamnei și altele de 10-12 etaje prin Dorobanți", a adăugat preşedintele asociaţiei.

Legea -  o "aberaţie"

Cea mai mare problemă ar fi traficul, în opinia lui Nicușor Dan. Imobilele de afaceri ar genera și mai multe mașini care ar creea o supraaglomerare. Mai mult, Capitala ar atrage numai investitori neserioși. „Nu ar mai construi nimeni o clădire decentă de câteva etaje dacă vecinul de lângă ar avea un turn de birouri mult mai profitabil‟, a subliniat Nicuşor Dan. În plus, noile construcții ar sufoca, chiar distruge zonele istorice. „La toate acestea se adaugă și confortul cetățenilor care ar fi diminuat‟. Totodată, o altă problemă o constituie și faptul că Bucureștiul este așezat pe un sol nisipos și destul de aproape de o zonă seismică. Dacă nu sunt construite corespunzător, clădirile înalte ar reprezenta un pericol în cazul unui cutremur de mare intensitate.

De aceeaşi părere cu Nicușor Dan este și arhitectul Dan Marin, vicepreședintele Ordinului Arhitecților din România (OAR) București, care susține că această lege este „o aberație‟. „Acest aviz de oportunitate va fi dat celor care pun la bătaie mai mulți bani. Fiecare investitor va construi ce vrea, unde vrea, dacă vor fi adoptate aceste modificări‟, a spus arhitectul, menționând că OAR se opune categoric acestei inițiative.

La pol opus se află arhitectul-șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, care consideră că ideea este binevenită. „Se deblochează Planurile Urbanistice de Detaliu în zonele protejate. Inițiativele ar trebui să vină din zona privată, nu să fie elaborate de administrația locală‟, a lămurit Pătrașcu.

Camera decizională în acest caz este Senatul. Actuala lege a urbanismului a fost adoptată în 2008.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite