Legumele de pe tarabe ajung în tomberoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii din pieţele bucureştene se plâng că rămân cu marfa nevândută, din cauza căldurii şi a sărăciei clienţilor. Toamna acesta, gospodinele din Capitală nu s-au grăbit să-şi umple cămările cu provizii pentru iarnă, deşi legumele au un preţ mai mic decât anul trecut.

Bucureştencele nu se pot plânge că n-au ce să aleagă de pe tarabe, pentru că recolta a fost bogată anul acesta, iar preţurile foarte bune. Producătorii sunt însă disperaţi că la sfârşitul zilei aruncă marfa la gunoi, rămânând de cele mai multe ori doar cu bani pentru a se întoarce acasă.

Sărăcia oamenilor, concurenţa supermarketurilor şi recoltele bogate din acest an sunt singurele explicaţii pentru problemele producătorilor. „Oamenii sunt săraci, îşi calculează fiecare bănuţ. Nu reuşim să ne acoperim toate cheltuielile pentru că în fiecare zi aruncăm marfă“, mărturiseşte Liliana Bolborici, o comerciată din Piaţa Râmnicu Sărat din cartierul Dristor. Femeia spune că, în comparaţie cu anul trecut, vânzările sunt foarte slabe. „Dacă văd un punct pe roşie n-o mai cumpără, mai bine aleg legumele din import, nu se gândesc că ale noastre sunt sănătoase“, adaugă Liliana, care aduce marfa din grădina sa din comuna Vărăşti, Giurgiu.

Prea cald pentru zarzavaturi

Temperaturile ridicate din această lună le fac pe gospodine să se mai gândească o dată înainte de a cumpăra provizii. Tatiana a ieşit în piaţă pentru a cumpăra câţiva ardei. Nu se grăbeşte să cumpere şi pentru sezonul rece, îi este teamă că puţinii bani strânşi pentru murături s-ar risipi fără rost. În urmă cu mulţi ani, cămara ei era plină cu de toate. Dădea şi la vecini, şi la neamuri, avea de unde. „Nu cumpăr încă zarzavaturile pentru cămară pentru că este foarte cald şi mi-e teamă să nu se strice. În plus, anul acesta n-o să pun prea multe pentru că n-am bani, vremurile s-au schimbat“, a spus gospodina în vârstă de 45 de ani.

Preţurile, la jumătate faţă de anul trecut

Legumele din pieţele bucureştene se vând cu preţuri mult mai mici faţă de anul trecut. „Dacă anul trecut un kilogram de roşii costa patru lei, acum preţul lor este cuprins între unu şi doi lei. Vin în piaţă de ani de zile, dar anul acesta este un dezastru: multă marfă, preţuri mici şi puţini clienţi“, spune şi Petra Dobref, vânzătoare în piaţa din Dristor.

Dezamăgiţi de vânzările slabe, legumicultorii spun că au cultivat pentru ultima oară. Chiar dacă au pus pe tarabă tot ce este necesar unei gospodine, la sfârşitul zilei, 10% din marfă este aruncată. „Nu am cum să-mi recuperez investiţia, am muncit degeaba! La anul, nu mai pun nimic în pământ!“, se plânge Alina Colţea, care vinde legume în Piaţa Bobocica, din cartierul Vitan.

Principala cauză: piaţa dezorganizată

Preşedintele Agrostar, Ştefan Niculae, explică nemulţumirea producătorilor prin faptul că aceştia nu beneficiază de sprijin din partea autorităţilor şi nici măcar nu au o piaţă de desfacere organizată. „Recolta anul acesta a fost bogată, dar producătorii au probleme indiferent de situaţie. Dacă avem multă marfă, nu avem unde s-o vindem. Dacă nu avem, ne lovim de importuri. În plus, produsele din import au preţuri mici pentru că ei sunt susţinuţi cu subvenţii şi investiţii mari în sector. Producătorii din ţara noastră se bat pe locurile din piaţă, care sunt limitate, sau stau pe marginea drumului“, susţine Ştefan Niculae. Acesta precizează că producătorii au nevoie de o autoritate care să-i susţină.

Dorm în maşină şi mănâncă un colţ de pâine

Pentru a rămâne cu ceva bani pe marfă, mulţi oameni aleg să-şi petreacă noaptea pe lângă piaţă, dormind în maşină, sau sub cerul liber. Acesta este şi cazul lui Petre Vasile, un bătrân din comuna Bărăşti, judeţul Giurgiu. Spune că nu are loc în pieţe pentru că este neputincios în faţa şmecherilor. A venit cu un vecin în Bucureşti, în speranţa că în piaţa volantă de pe bulevardul Unirii va reuşi să vândă o parte din producţie. Doarme pe bancheta din spate a unei Dacii papuc şi se trezeşte din oră în oră, de teama hoţilor. „În pieţe nu avem loc de mafioţi. Cu mâinile astea mi-am muncit pământul şi acum toată munca mea se duce de râpă. Suntem bătrâni şi neputincioşi. Cu un colţ de pâine şi o bucăţică de brânză, mi-am liniştit foamea, azi am făcut 30 de lei“, se plânge bătrânul în vârstă de 70 de ani.

„Vânzările merg foarte prost“


Canicula din ultimele zile i-a topit pe comercianţi. Odată cu ei s-au topit şi alimentele pe care le vând. „Venim în fiecare vineri în Bucureşti cu marfă, în pieţele volante. După trei zile reuşim să vindem aproape jumătate, restul ajunge la tomberon. Este cald şi produsele nu rezistă. Vânzările merg foarte prost. Suntem disperaţi“, spune Ştefan Voicu, un producător din judeţul Giurgiu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite