Legea antifumat aduce criza în cârciumi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii restaurantelor şi cluburilor sunt obligaţi anul acesta să facă investiţii pentru delimitarea spaţiilor în „fumători“ şi „nefumători“. Inspectorii de la Protecţia Consumatorului împart deja amenzi pentru nerespectarea Legii privind fumatul în spaţiile publice.

Prima zi din 2009 a fost termenul-limită pentru patronii de restaurante, baruri, cafenele şi cluburi, ca să-şi delimiteze spaţiul după normele Legii privind fumatul în spaţiile publice. Mulţi nu au ţinut cont de noile reglementări, astfel că, de şase zile, curg amenzi grele.

„Ordonanţa a apărut în ianuarie 2008, iar patronii au avut exact un an la dispoziţie să îi respecte normele de aplicare. Cei care nu au delimitat până acum spaţiul între fumători şi nefumători înseamnă că nu au ce căuta în această afacere“, a spus Eugen Nicolăescu, fostul ministru al Sănătăţii şi iniţiator al actului legislativ în cauză.

Potrivit noii legi, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2009, prevede ca spaţiile pentru fumat din locurile publice să fie delimitate şi asigurate cu ventilaţie. De asemenea, în restaurante şi baruri, spaţiile pentru fumat trebuie să reprezinte maximum 50 la sută din suprafaţa spaţiului alocat clienţilor.

„Cei care au o suprafaţă mai mică de 100 de metri pătraţi trebuie să aleagă între a funcţiona fie ca unităţi în care se fumează, fie ca unităţi în care nu se fumează“, a adăugat Eugen Nicolăescu.

Cârciumile de cartier nu sunt afectate

Pentru patronii barurilor şi cârciumilor mici, de cartier, legea nu va schimba cu mult modul în care îşi desfăşoară activitatea. Ei au doar de ales la ce categorie să-şi încadreze barul sau cafeneaua: fumători sau nefumători. Clienţii vor fi cei care vor hotări asta, au explicat unii dintre proprietarii de localuri din Capitală.

„Dacă până acum era o modă să fumezi, acum văd că este o modă să nu fumezi. Clienţii noştri sunt de modă veche, aşa că aproape toţi fumează, iar barul va fi în continuare pentru fumători, ca şi până acum“, a spus Marian Gherghel, patronul unei cârciumi din Rahova.

Patronii restaurantelor şi cluburilor mari, care au clienţi din ambele categorii, vor fi cei afectaţi de această lege. Ei vor fi nevoiţi, dacă nu au făcut-o până acum, să investească în delimitarea spaţiilor, ori să renunţe la o mare parte din clienţi, cei fumători.

 „Noi deja am decis să alegem categoria de nefumători, pentru că, deocamdată, nu intenţionăm să facem vreo schimbare radicală în amenajare, din cauza banilor. Ne-ar costa aproape 10.000 de lei“, a spus unul dintre managerii fast-foodului Gregory’s.

Norvegia şi Irlanda au fost primele ţări europene care au interzis total fumatul în locurile publice, în 2004. Măsura a determinat o creştere a cazurilor de boli pulmonare, din cauză că fumătorii au fost nevoiţi să-şi satisfacă viciul în frig.

30% din români sunt fumători

Un studiu realizat de Centrul pentru Politici de Sănătate arată că peste 30% din români sunt fumători, obicei pe care-l deprind în adolescenţă. Statisticile ne plasează pe locul doi în Europa, după francezi.

Peste 46% din bărbaţi şi 24% din femei fumează, iar cifrele cresc de la an la an. Fenomenul este răspândit mai ales printre tinerii cu vârste între 15 şi 24 de ani.

Astfel, doi din cinci fumători, adică 37%, cheltuiesc lunar pe ţigări între 100 şi 200 de lei. În România se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite