Laurenţiu Constantin îi transformă pe copii în cavaleri medievali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasiunea pentru istorie, manifestată încă din copilărie, l-a determinat să îi ajute şi pe cei mici să descopere principiile cavalerismului. De trei ani, Laurenţiu organizează Tabere Medievale, în care copiii învaţă să fie mai buni, mai altruişti şi să- şi ajute aproapele.

Primele festivaluri tematice le-a organizat în anii de facultate. „La Teologie mi-am regăsit pasiunea de copil, istoria - mai ales cea a perioadei medievale - şi am început să organizez festivaluri tematice. Întâmplarea a făcut ca o companie privată să îmi solicite organizarea unei tabere pentru copiii angajaţilor. Astfel, în 2009, am organizat prima ediţie a Taberei Medievale pentru Copii, la Postăvaru“, spune Laurenţiu.

Un demers educativ

În fiecare an, timp de şase săptămâni, sute de părinţi îşi trimit copiii cu vârste între 5 şi 16 ani în Tabăra Medievală organizată în diferite zone de pe culoarul Rucăr - Bran. Programul cuprinde atât activităţi în aer liber, cât şi de interior.

Cei mici participă la ateliere de improvizaţie şi teatru medieval, pictură şi heraldică, ceea ce îi ajută să îşi dezvolte aptitudinile artistice, învaţă să realizeze manual hârtia, după meşteşuguri vechi de 500 de ani, dar şi să tragă cu arcul sau să mânuiască spada, ca nişte adevăraţi cavaleri.

„Prin aceste programe, instructorii consacraţi şi specialişti în lucrul cu copiii încearcă să-i deprindă pe cei mici cu esenţa cavalerismului: să fie buni, generoşi, altruişti şi cumpătaţi. Aceste tabere sunt un demers educativ,  o alternativă pe care le-o oferim părinţilor şi copiilor la timpurile urâte pe care le trăim“, mărturiseşte Laurenţiu.

În fiecare seară, copiii din tabără sunt transportaţi în altă lume cu ajutorul filmelor istorice şi al poveştirilor pline de har despre domni curajoşi şi drepţi din istoria ţării, despre lupte date pe viaţă şi pe moarte, despre prinţese şi cavaleri.

„În ultima seară avem un foc de tabără în jurul căruia cântăm, spunem glume, ne simţim bine. Costumaţi, copiii participă la ceremonia de învestire a cavalerilor, astfel încât, la plecarea spre case, au un nume de cavaler şi un blazon distinctiv care să îi reprezinte“, încheie organizatorul taberelor .

Centru de Muzică veche în Bucureşti

Prin intermediul companiei sale - Medieval Praxis - Laurenţiu va organiza anul acesta cea de-a şasea ediţie a Festivalului de Muzică veche, una dintre cele mai importante manifestări de muzică cultă după Festivaul „George Enescu“.

Şi pentru ca toţi să aibă acces la ritmurile muzicii medievale, în Bucureşti se va înfiinţa, în curând, un Centru de Muzică Veche, dedicat tinerilor profesionişti şi amatori care vor să se perfecţioneze în tainele acestui gen de muzică.

Întrebări şi răspunsuri:
-Ce faci în timpul liber?
-În puţinul timp care îmi rămâne îmi place să citesc, iar la sfârşit de săptămână plecăm la mănăstirile din jurul Capitalei, uneori şi mai departe.

-Unde te vezi peste câţiva ani?
-Mi-ar plăcea să mă retrag, cândva, într-una din localităţile de pe culoarul Rucăr- Bran.

-Care parte a Perioadei Medievale te inspiră cel mai mult?
-Întotdeauna m-am simţit atras de Istoria Medievală Timpurie, cu cetăţile şi fortificaţiile din acea perioadă şi cu migraţia oamenilor.

-Ce planuri de viitor ai?
-Începând cu anul acesta, vrem să organizăm ateliere permanente în Bucureşti, la fel ca cele pe care le avem în tabere.

Ce-i place:
„Îmi place să încerc să schimb faţa lumii în bine. Şi mai îmi place ca seara, când ajung acasă, oricât de târziu, să mă ocup puţin de grădina pe care o am în faţa blocului“, spune cavalerul.

Ce nu-i place:
„Nu îmi place lipsa de nivel, în orice domeniu, şi lipsa de decenţă de care unii dau dovadă“, explică Laurenţiu.

Profil
Născut. 1 ianuarie 1969, Bucureşti
Studii. Facultatea de Teologie, doi ani la Şcoala Superioară de Jurnalistică
Familie. Logodnica sa, Raluca Enea, îi împărtăşeşte pasiunea pentru istorie şi este cea cu ajutorul căreia le inspiră copiilor spiritul cavalerismului.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite