Laura Mattes predă educaţia sexuală în şcolile Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra, în vârstă de 24 de ani, a venit anul trecut în Bucureşti cu o bursă Fulbright, pentru a realiza un proiect de cercetare despre sexualitatea tinerilor de la noi din ţară.

Laura Mattes s-a născut în Capitală, dar locuieşte cu părinţii şi cu sora la San Francisco încă de la vârsta de doi ani. „Părinţii mei nu au fost de acord să cresc într-o ţară comunistă, aşa că au decis să emigreze. Eu am învăţat limba engleză la şcoală în America, mi-a fost dificil, dar fiind foarte mică m-am adaptat mai repede sistemului de valori american“, a spus Laura.

În decursul celor 22 de ani, Laura a mai venit de câteva ori în ţară pentru a-şi vizita bunica. Din vara anului trecut a obţinut o bursă internaţională pentru o perioadă de zece luni. „Am avut nevoie de recomandări, am dat teste de limba română mi-am găsit un profesor-mentor, pe prodecanul Facultăţii de Asistenţă Socială de la Universitatea din Bucureşti, Doru Buzducea“, povesteşte tânăra.

Educaţia sexuală, deficitară în România

Laura a ales România, pentru că aici sunt multe cazuri de violenţă în cuplu. „În plus, educaţia sexuală este deficitară în România, nu include toate problemele complexe şi subtile. Nu sunt suficiente campaniile de tipul «Folosiţi prezervativul!», care se fac de regulă în România, atât timp cât nu se intră în problemele emoţionale. Abuzul începe de la o simplă jignire. Tinerii au cu adevărat nevoie de informare“, a mai spus Laura.

Noul său blog, http://dincolodesoapte.blogspot.com, care este de fapt esenţa proiectului de cercetare, conţine poveşti, articole şi interviuri cu experţi în domeniul educaţiei sexuale.

Prezentări pentru elevi şi studenţi

Stabilită de câteva luni în Capitală, Laura colaborează deja cu câteva ONG-uri specializate în domeniul educaţiei sexuale, şi participă la orele de dirigenţie ale elevilor de liceu, unde le vorbeşte acestora, printre altele, despre faptul că persoanele infectate cu virusul HIV nu trebuie discriminate.

„Gheorghe Lazăr“, „A.D. Xenopol“, „C.A. Rossetti“, „Jean Monnet“ sunt doar câteva dintre liceele din Bucureşti, unde Laura le dă sfaturi elevilor.

De asemenea, mai mulţi profesori universitari din Bucureşti şi din Cluj au invitat-o pe Laura să facă prezentări în facultăţi despre educaţia sexuală, studiile de gen sau violenţa în cuplu. „Prezentările se bazează pe multă interactivitate pe baza filmuleţelor pe care le urmărim. Am primit şi multe critici de la profesori şi chiar de la cunoştinţe care mi-au spus că  în România e imposibil să schimbi mentalitatea. Dar eu sunt perseverentă şi voi continua proiectul“, a explicat tânăra.

Întrebări şi răspunsuri

Ce crezi că le lipseşte tinerilor din România în privinţa educaţiei sexuale?

Nu au suficientă deschidere. În România, nu există acces la informaţie şi la discuţie cu familia.

Ce crezi că ar trebui să mai împrumutăm de la americani?

America, fiind o ţară de emigranţi, asimilează mai bine ca România ideea de diversitate culturală,  de diversitate religioasă.

Profil

Născută. 1 aprilie 1986, Bucureşti
Studii. University of California Berkeley
Experienţă. Ajutor de avocat la Google, coordonator programe de educaţie sexuale şi prevenirea hărţuirii sexuale.
Familie. Părinţii ei sunt ingineri şi are o soră studentă la Medicină.

Ce îi place

„Am o atracţie faţă de Bucureşti, fiindcă deşi locuiesc în America, acesta este oraşul meu natal. Aici am găsit oameni calzi şi buni“, spune Laura.

Ce nu îi place

„Nu îmi place că întâlnesc prea des oameni care nu sunt mulţumiţi de România, dar care nu fac nimic să schimbe ceva, care nu sunt dispuşi să se implice“, explică ea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite