Lapte proaspăt de la dozator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ferma din Pantelimon, singura rămasă dintre cele aproximativ 60 de ferme existente în jurul Bucureştiului înainte de 1989, a fost dotată cu un automat de lapte proaspăt.

Automatul, adus din Italia, este amplasat chiar la intrarea în curtea fermei, pe partea dreaptă. Serviciul garantează, potrivit medicului veterinar Mihai Petcu, patronul fermei, pe lângă oportunitatea de a consuma un produs proaspăt, condiţii de igienă conforme cu toate standardele europene. Fiecare vacă este conectată la un aparat de muls, prin care se colectează laptele în nişte rezervoare, în care alimentul lichid se ţine la o temperatură de maximum 4 grade C. Din aceste rezervoare, laptele trece direct în automat.

Preţul unui litru de lapte este de 3 lei. Pentru cei care nu vin pregătiţi cu un recipient, lângă automatul de lapte este amplasat un automat cu sticle sigilate de plastic, cu capacitatea de 1 litru, la preţul de 1 leu fiecare. Automatul de lapte funcţionează atât cu monede, cât şi cu bancnote. 

Doctorul Petcu are experienţă în agricultură de 43 de ani. „Eu am crescut la ţară. Acolo am prins această dragoste de animale”, mărturiseşte el.

Ferma din Pantelimon are în jur de 500 de bovine, dintre care 300 sunt vaci care se mulg. „Pe viitor ne gândim să aducem mai multe animale, pentru agrement. Este datoria noastră să nu lăsăm generaţiile viitoare să crească în ignoranţă. Orice copil trebuie să ştie cum arată o vacă, o oaie, o capră”, susţine dr. Petcu.

Ideea amplasării unui automat de lapte i-a dat-o fiul său, Sorin, care a urmat cursurile unei facultăţi de inginerie din Lyon, Franţa.

Pentru a veni în sprijinul clienţilor săi, dr. Petcu se gîndeşte acum să amplaseze automate prin mai multe pieţe ale Capitalei. „Capacitatea unui astfel de automat este de 100 de litri, iar partea frumoasă este că de fiecare dată când se goleşte rezervorul, se trimite un apel telefonic către proprietar pentru a se atenţiona nevoia de reumplere”, adaugă dr. Petcu.

Ferma este localizată la aproximativ 3,5 kilometri de Cora Pantelimon, la capătul liniei microbuzului 547.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite