Lapte proaspăt de la dozator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii pot cumpăra lapte provenit direct de la ugerul vacii, de la o fermă din oraşul ilfovean Pantelimon. Un litru de lapte de la dozatoarele conectate la vaci costă 3 lei. Dacă nu aveţi sticlă, puteţi cumpra cu 1 leu un recipient din plastic.

La 3,5 kilometri distanţă de Cora Pantelimon, există singura fermă rămasă din cele 60 ridicate înainte de ’89 în jurul Capitalei. La poartă, acolo unde întoarce microbuzul 547, patronul fermei de bovine a pus un dozator de lapte proaspăt. „Serviciul garantează şi condiţii de igienă conforme cu toate standardele europene.

Fiecare vacă este conectată la un aparat de muls, prin care se colectează laptele în nişte rezervoare. De aici, laptele trece direct în automat”, a spus ieri, pentru „Adevărul”, medicului veterinar Mihai Petcu, patronul fermei din oraşul Pantelimon.

Urmează amplasarea maşinăriei în pieţe

Ideea instalării acestui automat de lapte, singurul din zonă de unde bucureştenii se pot aproviziona, i-a dat-o fiul său, Sorin, care a urmat cursurile unei facultăţi de inginerie din Lyon, Franţa. Doctorul Petcu se gîndeşte acum să amplaseze automate şi în pieţele din Bucureşti. „Capacitatea unui astfel de automat este de 100 de litri, iar partea frumoasă este că de fiecare dată când se goleşte rezervorul, se trimite un apel telefonic către proprietar pentru a se atenţiona nevoia de reumplere”, a mai spus Mihai Petcu.

Preţul unui litru de lapte este de 3 lei. Pentru cei care nu vin pregătiţi cu un recipient, lângă automatul de lapte este amplasat un automat cu sticle sigilate de plastic, cu capacitatea de 1 litru, la preţul de 1 leu fiecare. Automatul de lapte funcţionează atât cu monede, cât şi cu bancnote. 

Lapte de la 300 de vaci

Ferma din Pantelimon are în jur de 500 de bovine, dintre care 300 sunt vaci care se mulg. „Pe viitor ne gândim să aducem mai multe animale şi pentru agrement. Este datoria noastră să nu lăsăm generaţiile viitoare să crească în ignoranţă. Orice copil trebuie să ştie cum arată o vacă, o oaie, o capră”, a explicat patronul fermei.

image

Fiecare vacă este conectată la un aparat de muls, prin care se colectează laptele în nişte rezervoare. De aici, laptele trece direct în automat

image



Mihai Petcu, patron fermă Pantelimon

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite