Bucureşti: Laboratorul antidoping din Capitală, acreditat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a acreditat marţi un laborator de specialitate la Bucureşti. Acesta este primul laborator din România acreditat de organizaţia internaţională şi al 35-lea de la nivel mondial.

Laboratorul va avea un rol important în a îndeplini metode performante de analize antidoping.

Cererea pentru acreditarea Laboratorului de Control Dopind din România a fost depusă la WADA în 2005. În 2006 organizaţia internaţională a cerut mai multe documente ce conţineau informaţii cu privire la dotarea laboratorului şi organizarea activităţii.

Peste un an a fost trimisă scrisoare din partea WADA prin care Laboratorul de Control Doping din Capitală a fost acceptat în faza probatorie a procesului de acreditare, în care laboratorul a parcurs cu succes şase etape de verificare a performanţei profesionale. În perioada 25 mai – 29 mai 2009 s-a desfăşurat vizita de evaluare finală a laboratorului, când au fost analizate 20 de probe test primite de la WADA.

La data de 21 iulie Laboratorul de Control Doping din România s-a alăturat celor 34 de laboratoare acreditate din lume, din care 20 în Europa, singurul din Europa de Est.

Avantajul principal al acestei acreditări este faptul că de acum încolo confirmarea anumitor probe va fi făcută la noi, scutind federaţiile sportive naţionale de costurile analizării acestora la laboratoare din străinătate. De altfel, pot fi atrase resurse extrabugetare prin analizarea probelor pentru agenţiile antidoping din ţările învecinate care nu dispun de  laboratoare acreditate.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite