La ce facultăţi poţi să te înscrii în toamnă dacă ai picat Bac-ul în prima sesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locurile cu taxă la universităţile ce organizează admitere în această perioadă au rămas neocupate. Perioada înscrierilor a început la 8 iulie şi se va încheia săptămâna viitoare. Promovabilitatea mică de la Bacalaureat din acest an şi criza economică au determinat scăderea numărului de candidaţi. Pentru ocuparea locurilor cu taxă, unele universităţi vor să organizeze o altă sesiune de înscriere la toamnă.

Cei aproximativ 31% din elevii care nu au reuşit să se înscrie la o facultate, din cauza eşecului la Bac, mai au o şansă la toamnă. Universităţile de stat şi cele private le vor acorda posibilitatea de a-şi depunde dosarele pentru un loc cu taxă.

Decizia reprezentanţilor instituţiilor de învăţământ superior vine ca urmare a multor locuri neocupate. Perioada de înscriere la facultate este aproape de final la unele universităţi, dar numărul studenţilor care se înscriu este mai redus ca anul trecut.

Locurile cu taxă neocupate
De pildă, Universitatea din Bucureşti are peste 7.000 de locuri la taxă, dar, până la 13 iulie, se înscriseseră doar 700 de tineri. Instituţia de învăţământ a prelungit perioada de înscrieri până mâine la facultăţile Litere şi Limbile Străine, iar până poimâine la Ştiinţe Politice.
Reprezentanţii universităţii susţin că au prelungit perioada de înscrieri pentru că debutul admiterii a coincis cu cea a afişării finale a rezultatelor de la Bacalaureat, iar liceele eliberează adeverinţele mai târziu. Universitatea va organiza în toamnă, după susţinerea celei de-a doua sesiuni de Bacalaureat, o altă perioadă de admitere.

Mai puţini înscrişi sunt şi la Universitatea Politehnica Bucureşti, unde concurenţa în momentul de faţă este de un singur candidat pe loc, faţă de 1,5 pe loc în aceeaşi perioadă a anului trecut. „Noi nu am mărit taxa de şcolarizare, dar anul acesta au fost mai puţini tineri care au promovat Bacalaureatul. Mai avem câteva zile de înscrieri şi, dacă va fi nevoie, vom organiza admitere şi la toamnă“, a spus purtătorul de cuvânt al UPB, Cornel Chira.

La particulare, admitere până la toamnă
Criză de studenţi şi în provincie. Astfel, la Universitatea Valahia din Târgovişte sunt scoase la bătaie 1.030 de locuri la fără taxă şi 1.400 la taxă. În cele patru zile de înscrieri nu au fost ocupate în totalitate nici măcar cele la fără taxă, numărul candidaţilor fiind de 450.
La Universitatea din Piteşti s-au înscris de la începutul săptămânii peste 700 de candidaţi pentru cele 900 de locuri subvenţionate şi 2.500 cu taxă. Reprezentanţii universităţii au hotărât să organizeze o sesiune de admitere şi în toamnă, pentru a se ocupa locurile.  

Ca să nu rămână fără studenţi, multe dintre universităţile particulare, precum „Nicolae Titulescu“ sau „Hyperion“,  vor ţine deschisă perioada de admitere până în toamnă. Cel mai bine în privinţa înscrierilor stă Academia de Studii Economice (ASE) din Capitală, ce are 2.650 de locuri finanţate de la bugetul de stat şi 2.210 locuri cu taxă, iar până ieri se înscriseseră 3.795 de candidaţi. Taxa de şcolarizare a rămas aici neschimbată faţă de anul trecut, 3.000 de lei.

„Studenţii pun mai mult preţ pe job”
 Potrivit liderului Uniunii Studenţilor din România, Andrei Botez, unul dintre motivele care îi determină pe tineri să se înscrie în număr mai mic la facultate este chiar faptul că unele universităţi au crescut taxa de şcolarizare. “În plus, unii dintre studenţi pun mai mult preţ în această perioadă pe job decât pe studii. Cunosc mulţi studenţi foarte buni la învăţătură, care, pentru câţiva ani, preferă să plece să lucreze în străinătate ca ospătar sau ca maseor pe vas de croazieră. Ei nu prea mai cred în sistemul nostru de învăţământ, pentru că oricine poate face facultate  în România”, a spus Botez, pentru “Adevărul de Seară”.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite