Nu te urca în taxi la Gara de Nord!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii rutieri au ieşit la vânat de taximetrişti piraţi şi au realizat topul celor mai periculoase zone de unde iei taxiul. Pe primele două locuri figurează Gara de Nord şi Aeroportul Băneasa, renumite pentru ţepele date de taximetriştii piraţi clienţilor lor.

Săptămâna aceasta a fost una foarte dificilă pentru taximetriştii bucureşteni, în special pentru cei care nu funncţionează cu acte în regulă. Amenzile au curs gârlă, în total fiind aplicate 520 de sancţiuni. Cele mai periculoase zone pentru clienţii de taxi sunt: Gara de Nord, Aeroportul Băneasa, Gara de Est, AFI Palace Cotroceni şi Carrefour Orhideea.

Poliţiştii susţin că cele mai dese nereguli întâlnite la razie au fost lipsa documentelor de transport, refuzul de a efectua anumite curse şi neutilizarea aparatului de taxat. Oamenii legii au prins în flagrant 28 de taximetrişti piraţi, adică cei care-şi desfăşoară activitatea fără autorizaţie.

Propriul taxi, în doi timpi şi trei mişcări
Modalitatea prin care un şofer poate să-şi transforme propria maşină într-un taxi este foarte simplă, putând fi făcută în mai puţin de un minut, explică poliţiştii. „Îşi aplică autocolante cu bandă tip şah, cu un nume fictiv de firmă de taxi, cu tariful şi cu autorizaţia de funcţionare pe portiere şi mulţi dintre clienţi îi confundă cu taximetriştii adevăraţi“, a spus comisarul şef Călin Lupşa de la Brigada Rutieră.

Agentul spune că cea mai sigură metodă prin care clienţii pot evita ţepele este să sune la dispecerat în momentul în care au nevoie de un taxi. „În plus, ar trebui să fie foarte atenţi la ce tarif practică înainte de a se urca în maşină“, a mai adăugat comisarul-şef.

290 de lei de la Gara de Nord la Băneasa
Nu numai taximetriştii piraţi dau ţepe clienţilor. Şi o parte dintre cei care funcţionează legal încearcă să scoată mai mulţi bani din buzunarele bucureştenilor prin montarea unui aparat care suprataxează, pe care cunoscătorii l-au poreclit „maimuţă“. În această săptămână, poliţiştii au confiscat cinci astfel de aparate.

„Taximetriştii îşi ataşează aceste aparate la schema electrică a maşinii. Ele funcţioează prin apăsarea unui buton amplasat la schimbătorul de viteze, la ştergător sau pe pedală şi de fiecare dată când îl apasă, tariful creşte repede“, a mai spus Lupşa.

Tariful maxim pe care taximetriştii îl pot practica în Capitală este de 3,5 lei, dar au fost cazuri în care s-a perceput un tarif chiar şi de aproape nouă ori mai mare. „Spre exemplu, o cursă de la Gara de Nord până la Aeroportul Băneasa a fost taxată cu 290 de lei, în condiţiile în care distanţa nu este mai mare de 10 kilometri“, a explicat comisarul-şef.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite